Грант від Німецької служби академічних обмінів (DAAD) на організацію безкоштовних онлайн-курсів для студентів біологічного профілю

Тюбінгенський університет (Німеччина) у співпраці з кафедрою біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, отримали грант від Німецької служби академічних обмінів (DAAD) на організацію безкоштовних онлайн-курсів для українських студентів біологічного профілю.

Керівник проєкту – професор Ольга Гаращук, директор Інституту фізіології університету м. Тюбінгена (Німеччина). Співорганізатор з української сторони – Володимир Лущак, професор кафедри біохімії та біотехнології ПНУ.

Головною метою курсів є покращення освіти студентів університетів, що постраждали через війну,
а саме надати їм можливість:

– прослухати курси, які не змогли відвідати в своєму університеті через перебої в навчанні;

– прослухати спецкурси, які не читаються в їх університеті;

– поспілкуватися з викладачами й студентами інших українських університетів.

Наші зусилля будуть націлені на студентів, що хочуть отримати якісну освіту, незважаючи на ситуацію в країні. Буде проведено 8 курсів для студентів різного рівня. Курси будуть проводитися викладачами різних університетів України, Німеччини та Чехії.

► Біоінформатика (30 годин, початок у березні 2023). Буде читатися спеціалістами з Львівського національного університету ім. І. Франка та української компанії Explogen (м. Львів). Цей предмет викладають не у всіх українських університетах, але він є одним з найбільш перспективних напрямків для молодих біологів в Європі. Очікувана аудиторія курсу – студенти 4 курсу та старші, аспіранти. З деталями програми та викладачами можна ознайомитись на сторінці нашого проєкту http://lifesciencescourse.org/kurs-bioinformatyka. Реєстрація буде відкрита з 2 лютого за посиланням: https://lifesciencescourse.utrigg.net/f/Bioinformatics-03-2023

► Життєвий цикл дослідницького проєкту (30 годин, квітень-травень 2023). Орієнтований переважно на бакалаврантів, розкриває роботу біохіміків в науково-дослідній лабораторії. Ключовий викладач – Олег Лущак (ПНУ).

► Молекулярна та клітинна нейрофізіологія (30 годин, березень 2023). Спецкурс для бакалаврантів на основі програми Київського Академічного Університету. Викладач: Олексій Болдирєв (КАУ).

► Педагогічна майстерність у викладанні та популяризації біологічних наук (30 годин, травень 2023). Орієнтований на студентів спеціальності "Середня освіта, біологія" Викладач: Галина Михайлишин (ПНУ).

► Мікроскопія та інструментальні методи в біології (60 годин, травень-червень 2023). Націлений на те, щоб дати студентам знання необхідні для роботи на сучасному обладнанні науково- дослідних лабораторій. Розрахований на студентів старше 3-го курсу та аспірантів. Буде викладатись командою біофізиків та мікроскопістів з України, Німеччини та Чехії. Ключовий викладач: Володимир Швадчак (ПНУ).

► Інтегрований курс “Науки про життя” (120 годин, вересень-грудень 2023). Комбінує фізіологію,
біохімію, молекулярну біологію та біофізику. Орієнтований переважно на бакалаврантів, предмети викладатимуться з нуля. Буде викладатися командою викладачів з різних університетів (Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, Львівський національний університет ім. І. Франка, Дніпровський національний університет ім. О. Гончара, Університет м. Тюбінгена (Німеччина)).

► Інтегрований курс "Мікроби, віруси та інфекції" (90 годин, жовтень-грудень 2023). Орієнтований переважно на бакалаврантів, які хочуть працювати на стику біології та лабораторної діагностики. Буде викладатися командою викладачів з різних університетів (Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника та Інститут біохімії ім. О.В.Палладіна).

► Математична статистика для біологів (30 годин, жовтень 2023). Курс на основі програми Київського Академічного Університету для студентів 2-го та старших курсів. Викладач: Дмитро Строй (КАУ). В рамках проєкту буде змога виплатити біля 180 стипендій від 200 до 600 євро (залежно від тривалості курсу) студентам, які потребують фінансової підтримки (проживають в містах, що сильно постраждали від війни, внутрішньо переміщені особи та інше) та успішно пройдуть курс.

Реєстрація на курси буде проводитись онлайн, на сайті проєкту http://lifesciencescourse.org. Початок – приблизно за місяць до початку відповідного курсу. Сподіваємось, що цей проєкт сприятиме академічній мобільності всередині України:

– студенти зможуть познайомитись з викладачами та студентами інших українських університетів

– викладачі університетів отримають досвід організації міжуніверситетських курсів

Наразі вже 10 університетів офіційно погодилися визнавати результати курсів як частину
навчальних програм:

Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника

Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна

Херсонський державний унiверситет

Дніпровський національний університет ім. О. Гончара

Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова

Львівський національний університет ім. І. Франка

Національний університет харчових технологій

Дніпровський державний медичний університет

Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Київський Академічний Університет

Довідково

Восени 2022-го було проведено два аналогічні міжуніверситетські курси (“Біоінформатика” та “Науки про життя”). Їх успішно пройшли близько 100 студентів, з них 80 студентів отримали стипендії.