Творча зустріч студентів Прикарпатського університету з українським письменником Ярославом Ткачівським

Вчора, 21 лютого, у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника до Дня Героїв Небесної Сотні відбулася творча зустріч студентів Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника з відомим українським письменником Ярославом Ткачівським.

Присутніми були перша проректорка з наукової роботи Валентина Якубів та проректор з науково-педагогічної роботи Сергій Шарин, начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОВА Володимир Федорак, а також викладачі та студенти університету, представники ЗМІ.

Ярослав Ткачівський – поет і прозаїк, пісняр і гуморист, сатирик і журналіст. Заслужений працівник культури України. Заступник голови Національної спілки письменників України. Автор більше 50 поетичних і прозових книг, а також 11 збірників пісень і романсів на власні вірші та аудіо компакт-диска “Пригадай собі волошки…”. А нині – директор Музею історії Прикарпатського університету.

“Не звикнемо ніколи до смертей – вчиняємо розправу над чужинцями. З нас кожен вогненосець Прометей і знає світ, що ми є Українцями”. Ця строфа з книжки громадянської лірики та поезій на воєнну тематику – “Озброєний /своїм і Божим/ Словом”, котру автор презентував в нашому університеті. У ній літератор майстерно представив читачам реальність Євромайдану, звитягу героїв Небесної Сотні та лицарство й героїзм воїнів ЗСУ, нинішніх захисників України, а також безкорисливі зусилля волонтерів і кожного з нас, наближаючи довгождану перемогу.

У шести розділах видання (воєнних строфах, публіцистичних виступах та есеях) закарбоване буремне десятиліття (2013-2023 рр..). Збірка Ярослава Ткачівського “Озброєний словом” є своєрідною лірично-публіцистичною хронікою: від мирного життя України з перших днів нового тисячоліття до бурхливих подій Революції Гідності й аж до новітньої великої війни.

«В моїх емоційно-щемливих поезіях, есеях і публіцистичних роздумах переплелися мир, щастя, свобода, нескореність, єдність і перемога українського народу в російсько-українській війні, а також неминуче настання й буяння у світі Української весни та миру. Ми, нащадки Кобзаря і Бандери, в горнилі війни перетворилися у монолітний сплав на ймення Нація. А наймогутніша у світі зброя – Слово, котрим озброєний я, як автор у цих рядках», – зазначив письменник Ярослав Ткачівський.

Громадянська лірика, воєнні строфи, есеї та публіцистичні виступи, обнародувані ще в мирний час і в період зародження актів протесту проти злочинного режиму президента-втікача Януковича, в пору всенародного піднесення, знаного в історії як Євромайдан, а також ліричні твори написані в роки воєнного лихоліття з 2014 до сьогодення.