Ректор продемонстрував меру Франківська можливості парку 3D-принтерів

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків на запрошення ректора Прикарпатського університету Ігоря Цепенди відвідав разом з ним найбільший парк 3-D принтерів в Україні. З початком повномасштабного вторгнення підприємство переїхало до обласного центру зі столиці і стало спільною науковою лабораторією Прикарпатського національного та Херсонського державного університетів.

Релоковане підприємство «Екструзія в русі» працює як виробництво, так і як наукова лабораторія, розповів меру ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

«Ми створили спільно лабораторію, яка сьогодні дозволяє нашим студентам, викладачам, дослідникам та науковцям цієї фірми розгорнути не тільки виробництво, але й удосконалювати його. 3-D принтери на сьогоднішній день – це унікальні можливості для нового потужного виробництва та надзвичайно точної продукції. Частина цих 3-D принтерів є власністю університету».

Міський голова мав можливість, зокрема, побачити окремі елементи, які пов’язані з медициною.

«Наші студенти проходять тут не тільки практику, але й беруть участь у виробничих процесах. Студенти наших партнерів з Краківської політехніки теж були тут на практиці, бо успішність цього парку може конкурувати з європейськими подібними виробництвами. В основі цього є не тільки складні технологічні процеси, а в першу чергу, дуже серйозний науковий супровід», — пояснив ректор. Разом з мером вони обговорили можливість нової програми для відновлення унікальних елементів архітектури Івано-Франківщини з використанням парку 3-D принтерів.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків у свою чергу відмітив: «Дуже важливо, що такого роду майстерня сьогодні перебуває у нашому місті. Ми хочемо співпрацювати у сфері допомоги нашим військовим, у відновленні пам’яток архітектури, у виготовленні пам’ятників та в інших напрямках саме з цією лабораторією. А з університетом у нас дуже тісні зв’язки і добра співпраця. Чудово, що наші університети використовують можливості тих людей, які вимушено переїхали до Івано-Франківська з різних регіонів і це також посилює спроможність Івано-Франківська, розвиток наших університетів».

Нагадаємо, «Екструзія в русі» – одне з перших підприємств в Україні, яке розробило та створило спеціальні ортези для фіксації травмованих кінцівок. А кровоспинні джгути, виготовлені на 3D-принтерах цієї лабораторії, визнані одними з найнадійніших.