Науково-практична онлайн-конференція «Фізична культура в школі: стан та перспективи розвитку»

Сьогодні у Прикарпатському національному університеті відбулась IV регіональна науково-практична онлайн-конференція «Фізична культура в школі: стан та перспективи розвитку». Вона присвячена теоретичним, методичним і практичним проблемам розвитку та функціонування фізичної культури в закладах загальної середньої освіти, її кадрового і матеріально-технічного забезпечення. Модераторами виступали завідувач кафедри теорії і методики фізичної культури Богдан Лісовський та кандидат наук з фізичного виховання і спорту ПНУ Владислав Мочернюк. У конференції взяв участь заступник глави Офісу Президента України, президент Федерації бадмінтону України Олексій Дніпров, який звернув увагу на важливі тенденції розвитку фізичної культури в школі та учнівського спорту.

На початку конференції присутніх привітав ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда: «Вітаю усіх колег! Радію, що ми маємо нагоду зібратися, адже тематика конференції є надзвичайно актуальною для всіх нас. Фізична підготовка, це тема одна з найбільш важливих для школярів, бо сьогодні ми бачимо, які виникають проблеми у них зі здоров’ям. Тому варто закріпити більший інтерес учням до фізичних вправ, які будуть позитивно впливати на їх стан та розвиток. Ми повинні розглядати різні моделі, які пов’язані із спортивними секціями та ширше їх розбудовувати. Потрібно розуміти проблему і робити кроки для її вирішення, щоб досягти тих завдань, які ми перед собою маємо. Дякую учасникам конференції за те, що відгукнулися. Переконаний, що сьогоднішні наші дискусії дадуть добру основу для багатьох цікавих пропозицій, які згодом можна буде реалізувати».

Метою освітньої галузі фізичної культури є гармонійний фізичний розвиток особистості учня, підвищення функціональних можливостей організму, вдосконалення життєво необхідних рухових умінь та навичок, розширення рухового досвіду через формування стійкої мотивації учнів до занять фізичною культурою і спортом.

«Радий всіх бачити на IV регіональній науково-практичній онлайн конференції, темою якої є фізична культура в школі, де спостерігається пряма залежність від фізичного розвитку дитини та від того, який вона веде спосіб життя. Від імені Офісу Президента хочу подякувати її організаторам за запрошення, а особливо Ігорю Євгеновичу Цепенді за наполегливу працю та особистий внесок у розвиток фізичної культури і спорту не тільки в Івано-Франківській області, а й в Україні. Прикарпатський університет є справді найкращим серед тих, які готують справжніх фахівців своєї справи», – зазначив у вступному слові заступник керівника Офісу Президента України Олексій Дніпров.

Заступник голови Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Андрій Боляк та начальник відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Галина Коломоєць у ході своєї презентації розповіли про професійну трансформацію вчителя фізичної культури в умовах реформи НУШ. Кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцент Тернопільського національного педагогічного університету ім. Гнатюка Андрій Огнистий пояснив чим важливе впровадження STEM підходів на уроках фізичної культури, де 65% учнів початкової школи будуть працювати за спеціальностями, які виникнуть у майбутньому. Завідувач кафедри теоретичних основ і методики фізичного виховання, м. Тернопіль Володимир Наумчук детально пояснив мету освітньої галузі «Фізична культура» та змістові лінії досягнення мети та реалізація завдань, а також додав про наявність рухливих і спортивних ігор у всіх змістових лініях.