Грантові програми Вишеградського фонду

Сьогодні у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника представники делегації Міжнародного Вишеградського фонду на чолі з керівником фонду Петером Марешем представили для університетської спільноти нові можливості щодо грантових програм на підтримку розвитку територіальних громад в Україні.
 
Міжнародний Вишеградський фонд –  це донорська організація, заснована в 2000 році урядами країн Вишеградської групи – Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини. Фонд дотримується бачення президента Вацлава Гавела, президента Леха Валенси та прем’єр-міністра Йожефа Анталла та підтримує регіональну співпрацю організацій громадянського суспільства. Це можливо завдяки грантам, стипендіям і резиденціям художників. Щорічно на її проєкти, стипендії для студентів та довготривале перебування для митців виділяється 8 мільйонів євро, причому кожна країна вносить до фонду однакову частку – 2 мільйони євро. А з 2012 Канада, Німеччина, Нідерланди, Південна Корея, Швеція, Швейцарія та США внесли на проєкти Вишеградського фонду додаткові ще 10 мільйонів євро.
 
Серед стратегічних пріоритетів Вишеградського Фонду завжди була непохитна підтримка територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України, а також зміцнення демократичної стійкості їхніх партнерів на шляху до євроінтеграції. У 2022 році вони надали додаткові грантові кошти на суму 1 мільйон євро організаціям, які допомагають біженцям з України, що проживають у країнах Вишеградської четвірки.
 
Для Прикарпатського університету цікаво те, що громадяни України можуть брати участь у кількох програмах Вишеградського фонду. По-перше, це гранти Visegrad+, призначені для розвитку партнерських відносин між регіоном V4 та EaP. По-друге, Вишеградська стипендійна програма: стипендії, призначені для студентів і дослідників магістерського та вищого освітніх рівнів. По-третє, запрошують взяти участь у проведенні досліджень у ЗВО Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини.
 
Проєктний менеджер Вишеградського фонду Єлизавета Синецька зазначила: “Ми шукаємо оригінальні підходи, які допомагають регіону прогресувати в семи основних сферах культури, освіти, інновацій, демократичних цінностей, державної політики, навколишнього середовища та туризму та соціального розвитку. Нашим баченням є Центральна Європа з повним розумінням її спільної історії та необхідності взаємної поваги та співпраці заради кращого майбутнього в ширшому європейському контексті”.
 
Також вона розповіла про роботу фонду, відбір і дедлайн подачі заявок, як потрібно реєструватися на сайті для подачі заявок та терміни їх розгляду та оголошено результати, що не менш важливо для наших студентів.
 
Ректор Прикарпатського національного університету, професор Ігор Цепенда подякував делегації за проведений семінар, який націлить студентів університету і не тільки на академічну успішність та дозволить взяти участь у такого роду грантових програмах з метою реалізації  соціальних проєктів, благодійних програм, проведення досліджень та інших суспільно корисних цілей.