В Прикарпатському університеті розпочалися Дні кар’єри ЄС

Сьогодні в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника розпочалися Дні кар’єри ЄС. День кар’єри ЄС – це серія публічних заходів, де представники Мереж ЄС та всі активні і зацікавлені громадяни можуть поділитися думками, власним досвідом щодо впровадження стандартів та практик ЄС в Україні, участі у програмах ЄС для розвитку нових бізнесових та освітніх можливостей, обговорити тренди на ринку праці, зокрема щодо знань та навичок, які потрібні молодій людині, щоб зробити успішну кар’єру.Партнером проведення Дня Кар’єри ЄС в м. Івано-Франківськ є Інформаційний Центр ЄС Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Присутніми були керівництво університету, студенти, викладачі, представники громадських організацій, бізнесу та державні службовці.

“Сьогодні відбувається дуже важлива подія для нашого університету, міста та регіону. Дана панельна дискусія “Неформальна освіта як інструмент професійного розвитку” допомагає нашому молодому поколінню розвивати нові навички, які є затребуваними на ринку праці в Україні та ЄС. Також навчає правильно інвестувати в себе і робити великий вклад у свою професійну діяльність. Чим скоріше ми будемо розвиватися та йти в ЄС, тим актуальніше є для наших студентів розвиток своїх здібностей у багатьох освітніх процесах і не тільки”, – зазначила перша проректорка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Валентина Якубів.

День кар’єри ЄС розпочався із панельної дискусії «Неформальна освіта як інструмент професійного розвитку», під час якої було обговорено відмінності між формальною та неформальною освітою, тенденції сучасного ринку освітніх послуг та очікування роботодавців від майбутніх працівників.

Спікерами виступили:

– Мар’яна Циганин, начальниця відділу молодіжної політики Івано-Франківської міської ради;

– Ігор Мандар, директор IT Step Academy в Івано-Франківську;

– Любомира Пілецька, докторка психологічних наук, професорка, завідувачка кафедри соціальної психології ПНУ ім. Василя Стефаника;

– Юлія Ляхович, комунікаційна менеджерка проєкту “Нова економіка Івано-Франківська”;

– Іван Хом’як, керівник Івано-Франківського молодіжного центру “Рух”.

Експерти наголосили, що щоб відповідати вимогам ринку праці необхідно поєднувати інструменти формальної та неформальної освіти, слідкувати за розвитком професійної сфери та постійно вдосконалювати свої компетенції. Під час заходу було презентовано можливості навчання, які доступні для молоді Івано-Франківська в освітніх центрах та міжнародних проєктах в очному та онлайн форматах.

Кандидатка політичних наук, керівниця Інформаційного центру ЄС, модераторка сьогоднішнього заходу Наталія Марчук розповіла: “День кар’єри ЄС” – це захід, який має на меті допомогти молоді, студентам будувати Європейську кар’єру і дає гнучкі компетенції та навички, які допоможуть кожному у їх професійному житті. Тому ми обрали напрямком саме професійну освіту та неформальну. Також важливим акцентом на сьогодні є дати орієнтири, де можна знайти потрібну інформацію, як можна потрапити на стажування за кордон тощо. Тут йдеться і про академічну мобільність та розвиток своїх талантів”.

Протягом двох днів слухачі тренінгів дізнаються про професії, які будуть актуальні в найближчому майбутньому, як отримати стипендію на навчання за програмами Еразмус+ та як підготуватись до самопрезентації.

Довідково. День кар’єри ЄС реалізується в рамках проєкту «Інформаційна підтримка Мереж ЄС в Україні». Захід відбувається щорічно у більше ніж 15 містах України протягом останніх п’яти років. День Кар’єри ЄС це серія публічних заходів, де представники Мереж ЄС та всі активні та зацікавлені громадяни можуть поділитися думками, власним досвідом щодо впровадження стандартів та практик ЄС в Україні, участі у програмах ЄС для розвитку нових бізнесових та освітніх можливостей, обговорити тренди на ринку праці, зокрема щодо знань та навичок, які потрібні молодій людині, щоб зробити успішну кар’єру.

Під час заходу гості дізнаються: про поширення принципів та підходів Європейського Союзу у сферах молодіжної зайнятості, навчання протягом життя, а також пріоритетів соціального та економічного розвитку ЄС; про кращі практики взаємодії вищих навчальних закладів із роботодавцями для прогнозування потреб у знань і навичках; обговорять сучасні тенденції на ринку праці та ті знання і навички, яких очікують роботодавці від майбутніх працівників; тренінги допоможуть учасникам розвинути soft skills, наприклад, навички комунікації, співробітництва, самопрезентаціїї та пошуку роботи, емоційного інтелекту тощо.

День кар’єри в ініціативою, що фінансується Представництвом Європейського Союзу та виконується громадськими організаціями “Фундація “Відкрите суспільство ” та ГО “Молодіжна Альтернатива”.