В університеті відбулась конференція присвячена 30-річчю від часу заснування полоністики

Сьогодні у Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Прикарпатського національного університеті імені Василя Стефаника в змішаному форматі відбулася міжнародна науково-практична конференція «Спільне і відмінне у філологічній картині світу слов’ян». Конференція присвячена 30-річчю від часу заснування полоністики в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.

Вона зосереджена на обговоренні актуальних методологічних та теоретичних питань у галузі лексики та фразеології, граматичної структури, соціолінгвістичних досліджень та змін у словниковому складі слов’янських мов, виявленню спільних та відмінних рис у розвитку літературного процесу слов’янських народів.

«30-річчя кафедри слов’янських мов, а саме полоністики, це подія, яка є надважливою для нашого університету, оскільки впродовж всього часу кафедра стала осередком формування фахівців не тільки польської мови та літератури, а й культури. Це дуже вагомо для нашого регіону та України, адже Польща одна з найбільших західних сусідів нашої країни. Вона впродовж років є адвокатом України в багатьох міжнародних подіях і з нею у нас пов’язана велика історія. Знання мови і культури країни сусіда є одним із основних напрямків діяльності Прикарпатського університету. Навколо якого сформована велика група дослідників, науковців та студентів, які не тільки цікавляться цією проблематико, але й аналізують та досліджують її», – зазначив у вітальному слові ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

Організатори конференції: кафедра слов’янських мов Факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та кафедра україністики Лабораторія контрастивного мовознавства Варшавського університету, Польща.

«Сьогодні ми відзначаємо 30-річчя полоністики в нашому університеті. Задум створити кафедру був ще у давно, це кінець 1970-1980 рр. Зараз все вже укомплектовано. Ми маємо кандидатів наук, доцентів, чудових фахівців та спеціалістів. Ми раді, що зараз можемо викладати на досить таки потужному рівні, власне, наша бібліотека є однією з найбільших в Україні, де міститься багато томів із різних джерел. Є чим навчати, кому навчати і впевнені, що нас очікує ще більший розвиток та успішність наших студентів. Я вважаю, що саме польська мова нам допоможе швидше ввійти в Європу. Це країна, яка перша підтримала нашу державу, як незалежну ще у 1991 році, а зараз найбільше допомагає у час війни», – підкреслив завідувач кафедри слов’янських мов Микола Лесюк.

Почесними гостями конференції були: Еліза Дзвонкевич – Генеральний консул РП у Львові (онлайн); представники Івано-Франківської обласної ради; Івано- Франківської міської ради; Марія Осідач – директор Центру польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську (онлайн); представники Національного агентства академічного обміну NAWA (онлайн) та ін.

Також у конференції взяли участь науковці з 7 країн світу, а саме: Польщі (Варшавський університет, Ягеллонський університет, Інститут славістики ПАН, Університет Кардинала Стефана Вишинського, Економічно- Гуманістична Академія), Чехії (Університет Палацього в Оломоуці), Італії (Європейський університет у Флоренції), Німеччини (Європейський університет Віадріна у Франкфурті-на-Одері), КНР (Північно-Західний університет м. Сіань), США та України (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Хмельницький національний університет, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Львівський національний університет Івана Франка, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Харківський педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, Національний університет «Острозька академія»).