Науковці університету оцифрували близько 500 архівних матеріалів в Мюнхені

Сьогодні у Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Прикарпатського національного університеті імені Василя Стефаника відбулася презентація результатів І етапу реалізації міжнародного наукового проєкту «Українська культурно-мистецька спадщина у фондах Архіву Українського Вільного Університету: оцифрування і наукове осмислення». Проєкт реалізується в межах Меморандуму про співпрацю між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника (Івано-Франківськ, Україна) та Українським Вільним Університетом (Мюнхен, Німеччина), підписаного в грудні 2022 р. Серед почесних гостей заходу, які доєдналися онлайн – ректор Українського Вільного Університету (Мюнхен), професор Марія Пришляк, канцлер Українського Вільного Університету (Мюнхен) Дмитро Шевченко.

Доктори мистецтвознавства, професори кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Віолетта Дутчак і Мирон Черепанин є головними ініціаторами даного проєкту. Метою їх праці, першочергово, став аналіз технічного стану великої аудіо-колекції архіву та можливостей його оцифрування, систематизації та подальшого наукового опрацювання.

«Проєкт, який сьогодні презентують є надзвичайно важливий для університету, бо він спрямований на відродження та збереження культурної спадщини. Впродовж першого етапу, науковцями університету було виявлено, що архів є більшим ніж передбачалося на початку, тому наступним етапом буде продовження оцифровування документів з цього архіву», – зазначила перша проректорка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Валентина Якубів.

На основі оцифрованих в Мюнхені близько 500 аудіозаписів різної часової протяжності професори Прикарпатського університету Віолетта Дутчак та Мирон Черепанин спрямували свою роботу на їх каталогізацію, систематизацію, тематичне і жанрове упорядкування, а також наукове осмислення у формі фахових статей і матеріалів конференцій.

«Сьогодні ми презентуємо річний підсумок, оскільки вже вийшли наукові публікації та здійснені численні презентації проєкту на різноманітних заходах, в тому числі і для студентів на наукових конференціях, як в Україні так і за кордоном. Також створений робочий варіант каталогу звукозаписів, який ми ще будемо удосконалювати. Завдяки цьому, плівки отримали цифрове вираження та зможуть зберігатися для майбутніх поколінь. Серед них є унікальні архіви із записами концертів та виступів бандуристів з української діаспори», – зауважила завідувачка кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Віолетта Дутчак.

За результатами реалізації І етапу проєкту представлено історію і специфіку проведення оцифрування музичних записів Архіву УВУ, презентації проєкту в ЗМІ, наукових та публіцистичних виданнях (Дутчак В.) та попередньо сформований анотований каталог музичних звукозаписів за жанровими і тематичними показниками з практичною ілюстрацією унікальних зразків (Черепанин М.).

«Все це робиться для збереження української культурної спадщини, яка є надзвичайно великою, цікавою та живою. Наша українська діаспора берегла нашу культуру, продовжувала творити та примножувати її. Таку мистецьку творчість варто передати наступним поколінням!» , – підкреслив професор кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Мирон Черепанин.

У перспективі планується підготовка колективної монографії за участю науковців Прикарпатського університету імені Василя Стефаника та Українського Вільного Університету.