Головам громад Надвірнянського району презентовано проєкт «Бадмінтон і зір»

Прикарпатський університет у Микуличинському ліцеї Яремчанської міської ради презентував головам міських, селищних, сільських територіальних громад Надвірнянського району проєкт «Бадмінтон і зір», який ініційовано президентом федерації бадмінтону України Олексієм Дніпровим. Мета проєкту – запобігання втрати зору у школярів через заняття бадмінтоном. Ініціатором зустрічі виступив голова Надвірнянської РДА Петро Хмельовський.

Захід відбувся за участі голови обласної федерації бадмінтону, ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігоря Цепенди, декана факультету туризму Володимира Великочого та директорки Проєктно-освітнього центру «Агенти змін» Прикарпатського університету, доцентки кафедри фінансів Світлани Кропельницької, керівника підрозділу Науково-дослідної частини ПНУ Романа Стефанюка.

«Ми розпочали для школярів області програму «Бадмінтон і зір», бо ніщо так не допомагає зміцнити зір, як гра у бадмінтон. Адже в Україні 2/3 дітей мають проблеми зору. В рамках проєкту ми готуємо вчителів-тренерів з гри у бадмінтон, зокрема, у Микуличинській школі. Для дорослих, зокрема, керівників, цей унікальний вид спорту цікавий тим, що він вчить швидко приймати рішення. І це дуже важливо у наш час. Ми готові допомагати і у підготовці тренерів і наданні інвентаря і обладнання майданчиків», — підкреслив голова обласної федерації бадмінтону, ректор Ігор Цепенда і пояснив учасникам зустрічі механізм проведення медично-педагогічного експерименту серед школярів багатьох шкіл Івано-Франківської області, спрямованого на упередження та зупинення втрати зору шляхом гри у бадмінтон.

Представники Прикарпатського університету на чолі з ректором також зіграли одну партію гри, аби на практиці продемонструвати присутнім цікавість та легкість цього корисного виду спорту.

Бадмінтон – одна з найбільш популярних спортивних ігор, не тільки завдяки простоті правил і можливості пристосувати в якості ігрового майданчика будь-який спортивний зал або навіть відносно рівну поверхню просто неба, а і тому, що вона сприяє покращенню здоров‘я і профілактиці більшості хвороб. Зокрема, це порушення функції серцево-судинної системи, короткозорість, деякі захворювання органів дихальної системи. Ця гра розвиває хитрість, гнучкість, витривалість, ідеальну координацію, незвичайну силу і спритність, уміння розвивати велику швидкість. Оптимальний вік для початку занять бадмінтоном – 5-6 років, а в спортивну секцію дитину можна віддавати в 10-11 років. Для гри не потрібно мати складний інвентар і спеціальний дорогий спортивний одяг.

Щодо бадмінтону у шкільній програмі, то він може бути включений в програму для загальноосвітніх навчальних закладів 1-11 класів предмету „Основи здоров’я і фізична культура”.