Студенти та викладачі відвідали фотовиставку «Небесний фотограф» загиблого воїна Максима Бурди

Студенти спеціальності «Початкова освіта» педагогічного факультету Прикарпатського національного університету разом із викладачами Світланою Довбенко та Оксаною Цюняк відвідали воєнну фотовиставку робіт загиблого воїна Максима Бурди «Небесний фотограф. Мрія, яка стала реальністю», представлену у виставковій залі Івано-Франківської організації НСХУ.

Експозиція розкриває світ унікального погляду Максима Бурди на втрати, страждання, руйнування, що стали частиною життя українців упродовж двох років. Фотороботи на виставці можна поділити умовно на дві категорії: ті, які були зроблені впродовж 2022 року, і ті, які були зроблені вже в 2023 році у січні, коли Максим почав виконувати бойові завдання біля Бахмута. Кожне фото має свою назву: одним дав сам автор, інші − придумали його рідні.

Притягує погляд світлина, на якій зображено українського бійця Максима Бурду у сонячному світлі, що ніби випромінює надію і віру у перемогу України у російсько-українській війні. Символічною є світлина «Жити».

Заступниця декана з наукової роботи педагогічного факультету, професорка Оксана Цюняк зазначила, що фото вразили до глибини душі. “Здається, що час просто зупинився. Захоплює героїзм українських захисників і захисниць, спротив цивільного населення проти ворогів. Я переконана, що завдяки мистецтву ми збережемо пам’ять про найважливіші моменти, які ми проживаємо, а також вшануємо тих, кому побачити нашу перемогу не судилося”, – додає Оксана Цюняк.

“У часи війни фотографії стають свідченням жахливих подій. У мільйонів українців війна забрала найцінніше, розбила серця та змушує щодня страждати. Відобразити в одному фото біль, страждання, надію, силу, і неймовірну любов − на все це здатне мистецтво навіть тоді, коли бракне слів. Ми – незламні, і нас не подолати!” – стверджує доцентка кафедри початкової освіти Світлана Довбенко.

Відвідувачі долучились до збору коштів до благодійного фонду «Янголи Азову».

Довідково. Максим Бурда (позивний «Фотограф») – фотограф, активіст, співзасновник молодіжного хабу «Ватра – правильний простір», учасник Молодіжної ради міста Ковеля, член партії «Національний корпус», доброволець ТРО Волинської області (з 2019 року), з початку повномасштабної війни – солдат Збройних Сил України. Від початку повномасштабного вторгнення пішов добровольцем: спочатку тероборона в Ковелі, далі тримав оборону в Бахмуті.  26 січня 2023 р. Максим Бурда загинув у Бахмуті.

Герої не вмирають, поки живе пам’ять про них!