Результати науково-дослідницької роботи в університеті: підсумки за 2023 та завдання на 2024 рік

Сьогодні, 28 лютого, у Прикарпатському національному університеті в змішаному форматі відбулося засідання Вченої ради. Основною подією заходу стала доповідь першої проректорки університету Валентини Якубів стосовно результатів науково-дослідницької роботи в університеті: підсумки за 2023 р. та завдання на 2024 р.

Засідання розпочалося із хвилини мовчання за загиблими внаслідок агресії російської федерації проти України студентами, випускниками та викладачами Прикарпатського університету.

На початку засідання ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда нагородив атестатом доцента кафедри журналістики Галину Пристай; подякою голови Івано-Франківської обласної ради професора, завідувача кафедри анатомії і фізіології людини і тварин Богдана Грицуляка; грамотою за вагомий особистий внесок у розвиток науки Прикарпаття кандидата психологічних наук, доцента кафедри загальної та клінічної психології Олену Хрущ; грамотою Івано-Франківської ОВА завідувача кафедри судочинства, доктора юридичних наук, професора Юлію Кернякевич-Танасійчук; Національна академія педагогічних наук України нагороджує медаллю “Ушинський К. Д.” Олександру Качмар; медалями за заслуги перед університетом декана факультету фізичного виховання і спорту, професора Ярослава Яціва та професора кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Мирона Черепанина; грамотою університету за плідну наукову та навчально-методичну роботу професора кафедри теорії та методики дошкільної та спеціальної освіти Тетяну Потапчук.

У своїй доповіді перша проректорка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Валентина Якубів підсумувала, що у звітному році в університеті досягнуто поставлених завдань щодо розвитку науково-дослідницької роботи за пріоритетними напрямами розвитку наукової діяльності.

В межах звіту висвітлено досягнення науково-педагогічних працівників структурних підрозділів університету, що функціонують в межах 5 наукових напрямів: математичні та природничі науки, біологія та охорона здоров’я, гуманітарні, суспільні та технічні науки.

Найбільшими досягненнями університету щодо результатів науково-дослідної роботи у звітному році були:

1) покращення позицій у міжнародних та національних рейтингах;

2) зростання обсягу залученого фінансування на виконання наукових проєктів;

3) підвищення публікаційної активності науково-педагогічних працівників;

4) покращення якісного складу науково-педагогічного колективу університету (зростання чисельності докторів і кандидатів наук, професорів та доцентів, стипендіатів Кабінету Міністрів, лауреатів державних нагород);

5) діджіталізація процесу обліку та звітності науково-педагогічних працівників;

6) розвиток наукової інфраструктури;

7) підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників;

8) підтримка наукової роботи студентів.

Відзначили те, що у 2023 році в університеті виконувалось 18 вітчизняних науково-дослідних проєктів.

На завершення доповіді Валентина Якубів окреслила основні завдання на прийдешній 2024 рік. З ними та повним текстом Звіту можна ознайомитися тут.

«Пам’ятайте, успіх – це не домінування над іншими, це домінування над власним потенціалом», – підкреслила Валентина Якубів.

Учасники конференції одноголосно схвалили доповідь першої проректорки Валентини Якубів за підсумками результатів науково-дослідної діяльності університету за 2023 рік.

Далі у ході засідання Вченої ради Прикарпатського університету присутні також заслухали низку питань, зокрема, про зміни у складі Вченої ради університету, присвоєння вчених звань, про підтримку кандидатур на вакансію дійсного члена/члена-кореспондента Національної академії наук України, про представлення до нагородження щорічною академічною нагородою імені Василя Стефаника та інші.