Творча зустріч з письменником Ярославом Ткачівським «Дума про нескорених»

29 лютого у виставковій залі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася творча зустріч з письменником Ярославом Ткачівським, означеною автором як «Дума про нескорених», адже все літературно-мистецьке дійство митець присвятив усім загиблим студентам і випускникам університету.

Не байдужими учасниками свята слова і пісні були керівництво університету, викладачі, письменники, літературо- й мистецтвознавці, студенти та журналісти. Модератором виступив відомий український літературознавець і науковець, доктор філологічних наук, професор Степан Хороб.

Захід розпочався із хвилини мовчання за загиблими Героями внаслідок агресії російської федерації проти України студентами, випускниками та викладачами Прикарпатського університету.

У вступному слові ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда зазначив: «Маємо незабутні хвилини, коли ми можемо зануритися в поезію наших відомих на всю Україну письменників. Сьогодні ми пройнялися поетичним і прозовим словом нашого Ярослава Ткачівського. В хвилини, коли тобі важко, то ніщо так, як глибоке слово, не дозволяє людині відчути духовну допомогу, вгамувати свій біль та відчути впевненість до життя. У час війни всі бачать велику силу духу українського народу. Вона формується словом. Це коли ми з дитинства занурюємося в поезію, коли в українських казках ми повертаємося до нашої величі. Це те, що в нашій історії завжди дозволяло нам не тільки побороти, але й вистояти і повернутися до мирного життя, щоб продовжувати розбудовувати нашу державу. Тому такі зустрічі завжди повертають усіх до складних днів нашої історії, які змушують нас формувати в собі стійку та мужню людину. Дякуємо за таке чудове літературне дійство, яке присвячене нашим загиблим воїнам!».

«За час російсько-української війни 41 студент і випускник Прикарпатського університету загинув за незалежність України, за свій рідний край. Війна триває і письменник зі своїм словом, яке є зброєю, продовжує писати. Сьогодні студенти читали мої нові поезії воєнної тематики. Також була представлена новела «Натільний хрестик», яка також відтворює, на жаль, не мир, а біль і втрати на війні наших захисників – чиїхось синів, батьків і чоловіків… На завершення дійства представлю свою інтимну лірику «Перлини для Музи». Бо і під час війни, як знаємо, на фронті зароджується кохання, а в укриттях народжуються діти… Українці – нескорена нація! Про це вже знає світ і давно відомо кожному з нас. Тому і мої думи про нескорених!», – наголосив письменник Ярослав Ткачівський.

На початку заходу студенти Інституту мистецтв ПНУ Назарій Тимків та Романія Котула з душею представили новелу Ярослава Ткачівського «Натільний хрестик» (сценічний варіант завідувачки кафедри сценічного мистецтва і хореографії ННІМ університету, заслуженої працівниці культури України Надії Вікторівни Кукурузи). Також прозвучала й патріотична лірика письменника «Марення Янгола», «Жито як символ життя», «Пісня про Україну», «Йду знову в бій» (читці-студенти Інституту мистецтв Назарій Тимків, Ольга Стрельбіцька, Дарина Сак та Юлія Півторак.

Університетська спільнота та гості дійства насолоджувалися піснями на вірші Ярослава Ткачівського, зокрема «Україні служити солдатом» (музика Дмитра Циганкова) і ліричною піснею «Волошки», котру автор написав ще в юності та котра вже давно стала народною співанкою і є своєрідною візитівкою письменника.

Під час мистецького дійства учасники слухали в авторському виконанні нові ліричні твори, а також присутні змогли ознайомитися з книжкою інтимної лірики Ярослава Ткачівського «Перлини для Музи». В укладеній збірці різножанрового автора вирує поетичне море душевних почуттів і водночас триває високий політ розквітлих сердець двох закоханих – Спіця і Музи. Завдяки літературному та життєвому досвіду й таланту письменника, поетичні мережива книжки інтимної лірики становлять оригінальний роман у віршах про кохання, котре повсякчас буяє в наших душах, навіть під час війни, тому що ми люди – нескорені Українці.

Довідково: Ярослав Ткачівський – заступник голови НСПУ, заслужений працівник культури України, директор Музею історії ПНУ імені В. Стефаника.