Студенти-журналісти готують випуски новин для радіо Чикаго і Детройту

55 новинних випусків для українського радіо «Вечірня трибуна» в США підготували студенти кафедри журналістики.

Співробітництво із радіостанцією триває вже майже півтора року. А нещодавно Прикарпатський національний університет та «Вечірня трибуна» уклали угоду про співпрацю на 5 років.

За словами керівниці проєкту, доцентки кафедри журналістики Ірини Копистинської, щотижня студенти-журналісти готують п’ятихвилинний випуск новин із західноукраїнських областей.

Програми транслюються для української діаспори у Чикаго та Детройті.

«Наші студенти шукають новини, які будуть цікаві українцям діаспори. Це, наприклад, повідомлення про наших захисників та допомогу для них, про переселенців, підтримку малозабезпечених людей, про волонетрів та благодійні ініціативи. Скажімо, у 55, ювілейному, випуску студенти, окрім коротких новин зі Львова та Чернівців, розлого розповіли про науково-практичну конференцію «Російські воєнні злочини – від документування до покарання», що відбулася у нашому університеті. Такі коментовані повідомлення із місця подій в Івано-Франківську намагаємося подавати якомога частіше», – розповідає Ірина Копистинська.

Наразі у проєкті задіяно дев’ятеро студентів, які почергово долучаються до створення випуску новин. Кажуть, що для них це є хорошою базою для практичного навчання.

«Такі проєкти дають чудову можливість професійно розвиватися. Я уже зараз пробую працювати для міжнародного радіо. І насправді це дуже крута можливість для студентки, яка тільки стала на шлях кар’єрного зростання», – ділиться другокурсниця Тетяна Фученко.

Готуючи випуск новин, студенти самостійно шукають інформаційні приводи, пишуть текст, начитують та монтують новини в аудіопрограмах.

«Участь у Вечірній трибуні дала неабиякий досвід, оскільки я почала долучатись до неї на 2-му курсі, коли ми вивчали “Радіовиробництво” . Теорія та практика – це чудове поєднання. Завдяки цьому проєкту я покращила дикцію, дізналась багато лайфхаків про роботу на радіо, навчилась працювати з інформацією, відбирати та перевіряти новини. Вважаю, що продовжувати розвивати цей проєкт варто. Адже він корисний як для нас, так і для діаспори, яку ми інформуємо про події в Україні», – каже третьокурсниця Ангеліна Лис.

За словами Ірини Копистинської, участь у роботі «Вечірньої трибуни» є чудовим майданчиком для старту у професії. Адже не тільки навчає практичній роботі, а й дає можливість сформувати потужне портфоліо з міжнародними публікаціями.

Послухати окремі випуски новин можна на сайті кафедри https://kjourn.pnu.edu.ua/studenty-na-khvyliakh-radio-vechirnia-trybuna-v-chykaho-ta-detrojti/ або на сторінці радіо «Вечірня трибуна» https://m.soundcloud.com/user-984959028 орієнтовно з 20-23 хвилини.