Зустріч із відомим медіахудожником, віджеєм, 3D-дизайнером Денисом Овчаром

З ініціативи викладачів кафедри дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету доцентки Надії Бабій та професора Богдана Губаля для студентів відбулась зустріч із відомим медіахудожником, віджеєм, 3D-дизайнером Денисом Овчаром (VJ DaPix). Багато українців та європейські шанувальники таланту Овчара знають його за створеними 3D-мапами Івано-Франківська, гігантськими панорамами, медіаінсталяціями до дня міста, розробкою медіасценографії до вистави Івано-Франківського академічного драматичного театру «Оскар і рожева пані», колабораціями з творчою лабораторією «Арт-Поле», Юрієм Андруховичем тощо.

На зустрічі зі студентами митець поділився власним досвідом зі сканування історичних пам’яток та створення персонажів для ігор за допомогою методів фотограмметрії.

22 квітня Денис Овчар додатково провів майстер-клас в спеціалізованій аудиторії Навчально-наукового інституту мистецтв, на якому розкрив усі подробиці фотографування об’єкту для подальшого його відтворення у 3D-моделі.

Довідково: фотограмметрія – наукова дисципліна, яка вивчає форми, розміри і положення об’єктів за їх фотографічними зображеннями. Термін походить від грецьких слів: photos – світло, gramma – запис і metreo – вимірювання, тобто – вимірювання світлозапису.

Предметом фотограмметрії є вивчення властивостей фотозображення, методів його отримання і вимірювання, розробка приладів для вимірювання і перетворення фотозображень.

Фотограмметрія традиційно застосовується у геодезії, картографванні, будівництві та архітектурі. Актуальність фотограмметрії в сьогоденні пов’язана як з дигіталізацією простору (створенням артів, ігор, розважальних відео, розвитком кіно тощо) так і набуває стратегічного значення через можливість скурпульозного сканування та створення цифрових копій пам’яток архітектури, історії, національної культурної спадщини. Кафедра дизайну і теорії мистецтва започатковує застосування цієї методики в програмі роботи Центру дослідження стратегій універсального дизайну з метою створення тактильних об’єктів для людей з вадами зору.