Презентація книжки «Олександр Співаковський. Те, що торкнулося серця…»

Сьогодні, на базі Проєктно-освітнього центру «Агенти змін» Прикарпатського національного університету відбувся презентаційний захід, який провели колеги Херсонського державного університету. Нагадаємо, що на період воєнного часу ХДУ розгорнув свою діяльність на базі Прикарпатського.

У межах заходу, який приурочили Дню науки, відбулася презентація книги про життєвий, професійний, політичний шлях ректора Херсонського державного університету професора Олександра Співаковського «Олександр Співаковський. Те, що торкнулося серця…». Модератором зустрічі виступив перший проректор ХДУ Сергій Омельчук.

Привітати професора Олександра Співаковського зі знаменною подією у його житті прийшли колеги з ХДУ, які зараз перебувають в Івано-Франківську,  а також представники Прикарпатського університету на чолі з ректором, професором Ігорем Цепендою. Також, за допомогою платформи Cisco WebEx Meetings, до заходу мали можливість долучитися онлайн викладачі, студенти та працівники ХДУ, зокрема, дехто із них зі стін університету.

«Приходить такий момент, коли, оглядаючись назад хочеться зрозуміти – «що ти зробив у цьому житті, де ти зараз знаходишся і як будувати майбутнє?». Саме цим контекстам присвячена ця книжка. Тобто це така частина історії свого життя, в якій ти представляєш своє бачення як ти проходив цей шлях», – зазначив ректор ХДУ Олександр Співаковський.

Ректор Херсонського державного університету, професор Олександр Співаковський, розповів під час презентації, що все життя звіряє з цифрами та найулюбленішою наукою – математикою. Йому 65, він 25-й керівник освітнього закладу – Херсонський державний університет, який у 2022 році святкуватиме 105-річчя зі дня заснування. 

Він також зізнався, що презентація цієї книжки подія довгоочікувана. Проте, навряд чи бодай хтось із причетних міг собі уявити, що відбуватиметься вона за таких обставин коли центр управління Херсонського державного університету через окупацію області буде перенесено до Івано-Франківська. Доля розкидала рідних, колег, друзів по різних куточках України та світу. Сигнальні примірники видання готувалися ще у Херсоні, а от друком книжка вийшла вже в Івано-Франківську. 

На написання книги, упорядником якої виступила відома херсонська журналістка Ірина Григорьєва, знадобилося півтора року.

«Писати про таких яскравих особистостей, як Олександр Володимирович, непросто і відповідально. Він вміє бачити далеко за горизонт, і водночас дуже уважний до деталей. Всередині нього неймовірним чином уживаються прагматик і романтик. Він багатий на дружбу з неймовірними людьми, і в той же час завжди залишається собою», – написала у своєму виступі авторка книги, журналістка Ірина Григорьєва, яка з певних причин не змогла долучитися до презентації. 

Під час зустрічі з вітальними словами на адресу ректора ХДУ Олександра Співаковського виступили ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, ректор ХДУ  Юрій Бєляєв (1996-2011рр.), викладачі, студенти та працівники ХДУ.

«Олександр Співаковський цікава особистість, адже має за своїми плечима не тільки досвід ректорський, багаторічну роботу в ІТ сфері, але також народного депутата України, першого заступника голови Комітету ВР України з питань науки і освіти у той дуже важкий і складний період коли ми саме формували основні підвалини української освіти. Книга має неабияке значення. У ній Олександр Співаковський, зокрема, поділився своїми думками. Це важливо. Адже, читаючи думки інших, у нас з’являються свої нові думки», – зазначив Ігор Цепенда.  

На завершення презентації ректор ХДУ Олександр Співаковський подарував примірники книги, зокрема, своєму колезі, ректору ПНУ Ігореві Цепенді та Науковій бібліотеці Прикарпатського.

«Це непростий, складний сьогодні час. Ми всі разом його проходимо. І ми боремося навіть не за територію, а ми боремося, в першу чергу, за наші ідеали, за нашу свободу, за цінності, пов’язані з тим, що є – людина, а тільки після того є – держава. От це є головним», – підкреслив Олександр Співаковський.