Директорка Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Ольга Максимович презентувала роботу Центру

На запрошення Міжнародного фонду «Відродження» та Національного університету «Києво-Могилянська академія» директорка Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону доцентка Ольга Максимович взяла участь в обговоренні перспектив діяльності університетських аналітичних центрів. 

Дискусія відбулася 25 червня на базі національного університету «Києво-Могилянська академія» в рамках «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів», що виконується в Україні міжнародним фондом «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

Яка ніша університетських аналітичних центрів? Які продукти і для кого вони мають готувати? Як «вбудовується» діяльність аналітичних центрів у загальну стратегію університету? Який алгоритм взаємодії аналітичного центру із фінансовим, господарським відділами, адміністрацією та якими документами це регулюється ? Ось далеко не повний перелік питань, які піднімалися в ході дискусій представниками університетських аналітичних центрів Києва, Львова, Донецька, Острога, Одеси, Івано-Франківська, Миколаєва, Харкова. Учасниками зустрічі були представники академічної спільноти, дослідницьких (аналітичних)  організацій з одного боку та донорських установ, які підтримують дослідження з державної політики та діяльність аналітичних центрів – з іншого.

Директорка Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону доцентка Ольга Максимович ознайомила присутніх із продуктами аналітичної роботи  Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону. Науковиця розповіла про досвід реалізації низки проектів, зокрема в галузі туризму, права, економіки, місцевого самоврядування. За її словами,  класичні університети цілком природно і майже закономірно  займають  нішу установ, де  локалізуються аналітичні центри, мозкові осередки регіонів України, суттєво впливаючи на розвиток регіону, беручи активну участь у формуванні як стратегічного курсу так і тактичного переліку кроків спрямованих на його досягнення.  Однак, у своїй роботі такі центри стикаються із низкою як інституційних так і функціональних труднощів вирішення яких  можливе шляхом консолідації зусиль  аналітиків задля вироблення стандартів аналітичних продуктів; підвищення рівня аналітичної культури та особливо –  досягнення як формальної так і фактичної незалежності аналітичних центрів.