Науковці університету взяли участь у Днях української мови в Румунії

Делегація викладачів університету в складі Інни Червінської, завідувачки творчої навально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат», Оксани Дерев’янко, доцентки кафедри англійської філології та Ольги Дудки, доцентки кафедри математики та інформатики і методики навчання взяли участь в заходах, присвячених Дням України в Румунії.

У рамках програми заходів в м.Бухарест відбулася, зокрема, III Міжнародна наукова конференція «Українці Румунії – історія, сучасність та перспективи», під час якої виступили наші викладачі. Інна Червінська виступила модератором секції «Етнографія і освіта», під час роботи якої ознайомила присутніх з доповіддю-презентацією на тему: «Роль музеїв у промоції та збереженні етнокультурної спадщини гірських регіонів Карпат». В контексті представленої презентації вона наголосила на особливій соціокультурній місії музейної педагогіки, як засобу єднання українсько-румунських етнокультурних традицій жителів регіону Українських Карпат. 

Ольга Дудка представила доповідь «Можливості національного самовираження учнів в умовах глобалізації цифрового освітнього простору» та привернула увагу учасників заходу до питання формування відкритого інформаційного простору та глобалізації процесів, які відбувається в ньому. Як зазначалося в ході дискусій  науковці вбачаютьв інформаційній глобалізації також і загрозу руйнування усталеної системи соціальних зв’язків, національних цінностей та етнокультурних особливостей.

Під час конференції з науковою розвідкою про творчість Михайла Трайста «Засоби вираження дебітивної модальності в авторському дискурсі Михайла Трайста» виступила Оксана Дерев’янко. Науковець ознайомила присутніх з багатогранним творчим та науковим доробком ученого й поета.

Як зазначили організатори та учасники Днів України в Румунії такі заходи сприяють налагодженню партнерських взаємин між науковцями двох країн та сприяють розвитку міжнародних партнерських взаємин між освітніми та науковими інституціями.