Телеконференція «Стратегія розвитку 2027-фінансування проектів ДФРР»

В офісі Проєктно-освітнього центру АГЕНТИ ЗМІН Прикарпатського університету відбулась телеконференція «Стратегія розвитку 2027 – фінансування проектів ДФРР». Її провели проєкт міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС) разом з мережею РЕГІОНЕТ.

Експерт проекту ПРОМІС, координатор Всеукраїнської мережі фахівців і практиків з регіонального та місцевого розвитку РЕГІОНЕТ Олександр Дудка акцентував увагу учасників на стані розробки Стратегій регіонального розвитку та Планів з реалізації її заходів на 2021-2023 роки. Він зауважив, що деякі області можуть втратити можливості фінансування проектів за кошти ДФРР у 2021 році, якщо не будуть прийняті вчасно стратегії розвитку та плани з їх реалізації. Також Олександр Дудка повідомив про можливості мережі РЕГІОНЕТ як інформаційно-комунікаційної платформи регіонального розвитку.

На думку директорки Проєктно-освітнього центру АГЕНТИ ЗМІН Прикарпатського університету, координаторки Регіональної експертної мережі РЕГІОНЕТ в Івано-Франківській області Світлани Кропельницької, «оскільки триває програмний період стратегічного планування розвитку на рівні держави та регіонів до 2027 року, у Івано-Франківській області відбувається формування проектних пропозицій до Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку на 2021-2023 роки є небхідність обговорити питання  щодо актуальних проектів розвитку міста та області, інноваційних ідей розвитку бізнесу в регіоні, залучення інвестицій та інших ресурсів для проектів з регіонального та місцевого розвитку, що потенційно могли би взяти участь у грантових конкурсах, нових конкурсних відборах ДФРР, секторальної бюджетної підтримки, інших та сприяли б формуванню і успішній подальшій реалізації Стратегії регіонального розвитку й досягненню її ключових індикаторів».

У заході очно та онлайн взяли участь близько 30 учасників. Проблемні аспекти розвитку міста та області, які можуть бути вирішені, в т.ч. через проектний підхід, обговорювали представники Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА, управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому м.Івано-Франківська, ОТГ, Агенції регіонального розвитку області, Івано-Франківського регіонального офісу U-LEAD, депутати Івано-Франківської міської ради, представники громадських організацій, закладів вищої освіти області та команди Агентів змін.

“Ми активно співпрацюємо з АГЕНТАМИ ЗМІН Прикарпатського університету. Сьогоднішній захід є важливим в плані підготовки проєктних заявок та пропозицій на співфінансування з державного фонду регіонального розвитку. Ми попередньо маємо деякі напрацювання, які стосуються, зокрема, розвитку туристичної інфраструктури в місті, безпеки транспортної інфраструктури, покращення матеріально-технічної бази закладів освіти, розвиток спортивної інфраструктури. І за допомогою фахівців АГЕНТІВ ЗМІН сподіваємося втілити наші проєкти”, – зазначила Надія Кромкач, начальник Управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

Жвава дискусія продовжились і після конференції, де учасники попередньо узгодили ще кількох проєктних пропозицій, технічних завдань до Стратегії регіонального розвитку.