У лабораторіях університету пройшов практичний тур Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології

На базі кафедри біології та екології факультету природничих наук нашого університету за участі фахівців Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та викладачів кафедри анатомії і фізіології людини і тварини факультету природничих наук нашого університету днями пройшов практичний тур ІІІ-го етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології. У ньому брали участь 64 учні, які напередодні успішно склали біологічну теорію. 

Науковці та викладачі кафедри біології та екології запропонували учасникам предметної олімпіади 8 непересічних лабораторних робіт, максимально наближених до практик IV етапу Всеукраїнської та Міжнародної олімпіади з біології. Тематика робіт включала завдання з ботаніки, зоології, анатомії людини, біохімії, аеропалінології, кладистики та екології.

Під час проведення практичної частини олімпіади компетентне журі, до складу якого ввійшли науково-педагогічні працівники Прикарпатського університету та вчителі шкіл області, оцінювало практичні навички школярів, їх вміння розв’язувати нетривіальні завдання, будувати логічні моделі, аналізувати емпіричні дані, а також синтез теорії і практики.

Зокрема, для восьмикласників було запропоновано виконати дві лабораторні роботи. Перша полягала у дослідженні мікроскопічної будови коренеплодів буряка та моркви, а друга – знанні кісток скелету людини. Учні 9-х класів мікроскопували ротові апарати комах та проводили біохімічні дослідження білків. Десятикласникам були запропоновані аеропалінологічні проби, що включали пилок квіткових рослин та спори грибів, а також дослідити морфологію комах та сконструювати кладистичні моделі еволюції цих тварин. Учні 11-х класів вивчали адаптації у тварин і рослин до чинників навколишнього середовища. Зокрема, на лабораторній роботі вони досліджували анатомічну організацію ссавців та пристосування скелетів до умов їх проживання, а також класифікували екологічні групи тварин і їх пристосування до різних умов зволоження та освітлення.

Варто зазначити, що усі учасники туру успішно справилися із завданнями. За результатами оцінювання переможці представлятимуть Івано-Франківщину на IV етапі Всеукраїнської олімпіади з біології, яка незабаром відбудеться в Одесі.