“Онлайн-марафон “80 років ПНУ. Святкуємо разом”. 1 частина

Понад сім годин тривав онлайн-марафон «80 років ПНУ. Святкуємо разом!». Пропонуємо вашій увазі першу серію запису цього заходу, який став можливим завдяки унікальній технології Cisco WebEx Meetings. Її Прикарпатський університет отримав у рамках трирічного проєкту створення Проєктно-освітнього центру АГЕНТИ ЗМІН, що фінансується за кошти секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу. Програмний продукт забезпечує проведення телеконференцій та дозволяє одномоментно збирати і проводити онлайн-зустрічі з групами від кількох до 900 осіб.

Першими всіх учасників та гостей онлайн-марафону привітали Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Владика Володимир Війтишин та Митрополит Івано-Франківський і Галицький ПЦУ Іоасаф. У цей день вони традиційно благословили Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.

Після цього всі мали змогу разом заспівати Гімн університету. Відеопривітання від представників органів влади відкрив голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів, естафету підхопив випускник університету, віце-прем’єр-міністр України (2014 рік), голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич. Включився у марафон привітань у прямому ефірі і мер Івано-Франківська Руслан Марцінків. Після теплих слів від місцевої влади Муніципальний оркестр народної музики «Рапсодія» виконав зворушливий твір варіацій на гуцульські мелодії.

Ректор Ігор Цепенда зачитав лист-привітання, який надіслав президент Педагогічної академії наук, Почесний доктор Прикарпатського університету Василь Кремень. Директор департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОДА Віктор Кімакович, підключившись до онлайн-марафону, подякував університету за роботу, за підготовку найкращих у регіоні педагогічних кадрів. Далі ректор Ігор Цепенда надав слово ідеологу введення ЗНО в Україні, поету, освітянину, випускнику університету, директору Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдану Томенчуку, який зауважив, що університет ніколи не був і не є провінційним та пожартував, що недаремно Карпатська рись стала цього року талісманом університету, адже рись – це аллюр, що притаманний саме Прикарпатському і порадив йому не переходити на галоп.

Біля пам’ятника Герою Небесної Сотні, Герою України Роману Гурику ведучий марафону, ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда згадав подвиги студентів та викладачів, які виборювали незалежність України. І передав слово матері Романа Гурика Ірині Мирославівні. З відеозверненням прямо із сесійної зали Верховної ради України до колективу університету звернулась випускниця університету, народний депутат України Оксана Савчук. Ще один випускник Прикарпатського університету, народний депутат України VII скликання, перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Василь Гладій у своєму привітанні згадав про тісну співпрацю з університетом, зокрема, відвідання разом Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на горі Піп Іван.

Завершує першу частину марафону виступ квартету бандуристок «Гердан» (керівник доктор мистецтвознавства, професор Віолетта Дутчак) та скрипальки Ірини Борух. У їх виконанні прозвучала зворушлива «Мелодія» Мирослава Скорика.