Онлайн-марафон “80 років ПНУ.Святкуємо разом!”. 4 частина

Четверту частину ювілейного онлайн-марафону розпочав вітанням Ростислав Держипільський, професор університету, член Наглядової ради, відомий український театральний режисер і актор, народний артист України, директор-художній керівник Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка.

«Маю честь привітати мій улюблений і рідний університет, дорогий мені Інститут мистецтв. Я направду відбувся як викладач саме у Прикарпатському університеті. Я відбувся тут і як режисер. Той розвій театрального мистецтва, який є сьогодні в Україні – це все випускники Прикарпатського. Те, що сьогодні відрізняє випускників Прикарпатського університету – це національна традиція», – зазначив Ростислав Держипільський.

Після вітальних слів прозвучав музичний дарунок «Писанкове коло» від Арт-проєкту випускників університету – акторів Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, заслужених артисток України Галини Баранкевич, Олесі Пасічняк та солістки обласної філармонії Оксани Романюк.

З нагоди ювілею далі колектив університету привітав Зигмунт Бердиховський, добрий приятель університету, голова Програмної ради Економічного форуму в м.Криниці-Здруй (Республіка Польща). Варто зазначити, що саме за його ініціативи та підтримки як засновника Фонду Інституту Східноєвропейських досліджень (м.Варшава, Республіка Польща) 15-ть найкращих студентів університету, які навчаються на бакалавраті, та 2 студентів-магістрантів отримали стипендії на рік в розмірі  1000 $ кожен.

Зигмунт Бердиховський подякував за співпрацю особисто ректору університету Ігорю Цепенді та всьому колективу, а також побажав подальших успіхів у спільних проєктах.

Музичним дарунком прозвучала пісня у виконанні Михайла Сливоцького, професора Прикарпатського університету, багаторічного декана музичного факультету нашого університету, відомого українського співака та педагога, заслуженого діяча мистецтв України.

Далі рідний університет привітав з 80-річним ювілеєм Іван Антонович Климишин, доктор фізико-математичних наук, професор, Академік АН ВШ України, член Міжнародного Астрономічного союзу, Наукового Товариства імені Т.Г. Шевченка, почесний член “Просвіти”, почесний член Української астрономічної асоціації, Почесний професор Прикарпатського національного університету. Майже півстоліття Іван Антонович присвятив праці на благо розвитку Прикарпатського університету.

«Я щасливий, що я з вами. Зичу всім нам разом, і кожному, зокрема, міцного здоров’я і щастя», – сказав у вітальному слові академік.

В день ювілею університету відеозверненням привітав університет ще один із його почесних професорів – Ярослав Степанович Калакура,  відомий український історик, українознавець, історіограф, джерелознавець та архівознавець, академік АН ВШ України. Зазначимо, що Ярослав Степанович свого часу працював викладачем в Івано-Франківському педагогічному інституті ім.Василя Стефаника (нині – Прикарпатський національний університет ім.Василя Стефаника). Він привітав зі святом ректора університету Ігоря Цепенду, професорів, викладачів, студентів та співробітників. Побажав усім натхнення, здоров’я та Божого благословення на нові добрі справи.

«Мені дуже приємно, що моє життя пов’язане з історією і діяльністю цього університету. Тут я брав старт у наукову та педагогічну діяльність, тут отримав звання доцента, і особливо хвилюючою подією було рішення Вченої ради про присудження мені звання «Почесного професора Прикарпатського університету». Я пишаюся тим, як крок за кроком розбудовується, розвиваєтьься, модернізується університет, як входить він у європейський освітній, науковий та інформаційний простір. Своєю невтомною працею Ви реалізуєте заповітну мрію великого українця з козацьким корінням Василя Стефаника, про те, аби галицька молодь могла вчитися, здобувати освіту, пізнавати світ і усвідомлювати себе українцями», – зазначив професор Ярослав Калакура.

Вітальну естафету почесних професорів нашого університету продовжив випускник нашого університету Василь Васильович Ферштей, кандидат педагогічних наук, генеральний директор Львівської національної наукової бібліотеки України імені Василя Стефаника.

«Ви як вуз приречені на процвітання. Тому що, ви зробили той колосальний крок, ставши університетом», – підкреслив Василь Ферштей.  

Він побажав усьому колективу університету насамперед здоров’я, творчих знахідок та оптимізму.  

У музичній програмі онлайн-марафону виступив синтез-фольк оркестр «Браца́рі». У виконанні професійних музикантів, серед яких і випускники Прикарпатського університету, прозвучав прикарпатський фольк у сучасній обробці.

Не обійшлося свято і без нагородження. Ректор університету подякував колективу за натхненну працю та особистий внесок кожного у розвиток рідної Альма-матер. Він також зазначив, що з нагоди ювілею підписав наказ, в якому кращих працівників та студентів відзначено Почесними грамотами та Подяками.

Далі ректор університету Ігор Цепенда щиро подякував ветеранам та згадав усіх, хто сьогодні перебуває на заслуженому відпочинку. Він зазначив, що історію Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника писало не одне покоління педагогів, які на Вівтар Храму освіти і науки нашого краю, української держави поклали багато сил і творчої енергії. Завдяки їхній праці наш університет став класичним і національним університетом.

Четверта частина святкового онлайн-марафону завершилася музичним привітанням від лауреата міжнародних і всеукраїнських конкурсів вокального ансамблю “Росинка”, у складі якого виступають представники багатьох поколінь випускників університету. Керівник – заслужений діяч мистецтв України, професор Христина Михайлюк.