Як покращити якість освіти?

1 липня в Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Прикарпатського національного університету за допомогою хмарної платформи pu.webex.com відбувся тематичний онлайн-семінар «Процедура акредитації освітніх програм у нових умовах: як покращити якість освіти?» за участі керівництва Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО).
 
У його роботі взяли участь голова НАЗЯВО Сергій Квіт, заступники голови НАЗЯВО Андрій Бутенко, Олена Єременко, Наталія Стукало, Богдан Моркляник, ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда та професорсько-викладацький склад університету, представники ректоратів закладів вищої освіти міста Івано-Франківська.
 
Роботу онлайн-семінару відкрив голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Квіт. «Для Національного агентства надзвичайно важливо, щоб в Україні були успішні університети. Щоб вони мали можливість краще підготувати свої програми для проходження акредитації. В нашій перспективі – прийняття відповідної нормативної бази для інституційної акредитації», – зазначив у вступному слові Сергій Квіт.
 
Він також провів презентацію про діяльність та стратегічні цілі НАЗЯВО. Сергій Квіт, зокрема, наголосив, що головна місія Національного агентства – стати каталізатором позитивних змін у вищій освіті та формування культури її якості. Голова НАЗЯВО також поінформував про результати процесів акредитації, які відбулися в Україні в минулому навчальному році. Зокрема, Національним агентством було прийнято рішення по 8-ми зразкових акредитаціях, акредитовано 449 освітніх програм, по 182 програмам акредитація умовно відкладена та 14 – відмовлено в акредитації.
 
У рамках програми онлайн-семінару з презентаційною доповіддю « Внутрішнє забезпечення якості» виступила заступниця голови НАЗЯВО Наталія Стукало. Вона звернула особливу увагу на те, що побудова систем внутрішнього забезпечення якості може здійснюватися за різними моделями, вибір яких віднесено до автономної компетенції закладів вищої освіти.
 
«Ця система має особливе значення для забезпечення конкурентоздатності сучасного університету, оскільки ЗВО самостійно повинен розвивати власну якість на основі принципів автономії, самоврядності і саморегулювання», – зазначила Наталія Стукало.
 
Учасники онлайн-семінару також обмінялися думками та досвідом щодо покращення якості освіти, обговорили важливі питання та проблеми, що виникають під час акредитації освітніх програм.
 
Впродовж проведення заходу керівництво НАЗЯВО надали вичерпні відповіді на запитання учасників, які надходили в онлайн-чаті.