Онлайн-практика – новий досвід для студентів-психологів

Студенти ІІІ курсу спеціальності «Психологія» денної та заочної форм навчання філософського факультету нашого університету впродовж травня-червня місяців пройшли навчальну онлайн-практику в лікувальних закладах.  

«Організація навчальної практики з використанням дистанційних технологій була вимушена в зв’язку із  введенням в Україні карантину через пандемію COVID-19. Ми вирішили адаптувати завдання практики до умов дистанційного навчання”, – розповіла керівниця практики, доцентка кафедри загальної та клінічної психології Мирослава Кулеша-Любінець. 

Пройти онлайн-практику студенти мали можливість за технологією Cisco WebEx Meetings за допомогою хмарної платформи pu.webex.com, яку Прикарпатський національний університет отримав завдяки трирічному проєкту створення Проєктно-освітнього центру АГЕНТИ ЗМІН, що фінансується за кошти секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу.   

Для проведення онлайн-занять були запрошені клінічні психологи – Марія Дзюбинська, кандидатка психологічних наук, психологиня Івано-Франківської ОДКЛ; Оксана Чайка, психологиня Прикарпатського обласного клінічного центру психічного здоров’я, психотерапевтка у методі сімейної системної психотерапії та позитивної психотерапії; Олена Барган, психологиня реабілітаційного відділення катамнестичного кабінету Івано-Франківської міської дитячої клінічної лікарні; Уляна Гаврилюк, психологиня Центру реабілітації дітей з порушенням слуху і мови Івано-Франківської ОДКЛ; Софія Бардашевська, психологиня Івано-Франківського обласного клінічного кардіологічного центру; Олена Корнієнко, психологиня лікувального санаторію «Борисфен», травматерапевтка, нейропсихологиня; Марія Супрун, психологиня Івано-Франківського міського клінічного пологового будинку. 

У рамках програми практики студенти мали можливість поспілкуватися з клінічними психологами, дізнатися про специфіку роботи психолога у лікувальних закладах різного профілю; ознайомитися з сучасними методами психологічної діагностики, консультування та психокорекції (психотерапії) в умовах лікувально-профілактичного закладу.

Також під час проходження практики студенти-психологи денної та заочної форм навчання прослухали вебінар про особливості організації та управління соціальними проєктами у галузі психології, який провела керівниця практики, фахівчиня Проєктно-освітнього центру Прикарпатського національного університету «АГЕНТИ ЗМІН» Мирослава Кулеша-Любінець.

«Звичайно, пройшовши цей шлях, можна виділити особливості навчальної онлайн-практики у лікувальних закладах – це зручність, відкритість, легкість контролю та самоконтролю, можливість побачити роботу клінічних психологів різних лікувально-профілактичних закладів, модифікація завдань та ін. Суттєвою перевагою цьогорічної навчальної онлайн-практики є формування у студентів навичок діджиталізації – студенти-психологи створювали відео-ролики про психотехнології збереження та відновлення психічного здоров’я, що є зараз актуальним у зв’язку з погіршенням психоемоційного стану людей не тільки в Україні, але і в світі, загалом. Ці відеозаписи, за згодою студентів, будуть розміщені на сайті кафедри загальної та клінічної психології”,- зазначила керівниця практики Мирослава Кулеша-Любінець.

«Така практика справила на мене позитивне враження, інформаційна повнота, представлена у форматі та змісті практики, перевершила мої очікування. Особливо варто виокремити організатора практики та усіх психологів, які долучились, адже саме вони зробили практику інформаційно насиченою», – поділилася враженнями студентка Катерина Михальчук.