Розпочато другий п’ятирічний термін співпраці із партнерами-рятувальниками

На другий п’ятирічний термін підписано Договір про співпрацю між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області щодо покращення системи безпеки на базі колишньої обсерваторії на горі Піп Іван. Договір базується на повній господарській незалежності сторін і не передбачає жодних фінансових зобов’язань. Під цим документом свої підписи сьогодні поставили ректор університету Ігор Цепенда та начальник УДСНС в Івано-Франківській області Володимир Чернецький. Про це повідомляє сайт БІЛИЙ СЛОН.

Договір, зокрема, стосується спільних дій у сфері залучення інвестицій щодо відновлення колишньої обсерваторії на горі Піп Іван; обміну відповідними нормативно-правовими актами, що регулюють інвестиційну, дозвільну та іншу діяльність, іншими інформаційними матеріалами; створення на базі астрономо-метеорологічної обсерваторії окремого поста гірських рятувальників Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області; покращення системи безпеки обслуговуючого персоналу обсерваторії; забезпечення певних вимог щодо захисту та безпеки туристів, які б відповідали міжнародним стандартам; залучення досвіду діяльності гірських рятувальників Республіки Польща щодо створення та діяльності поста гірських рятувальників.

Співпраця між Прикарпатським національним університетом і УДСНС України в Івано-Франківській області на умовах взаємних інтересів, рівноправності, потреб та можливостей сторін здійснюється вже 5 років.

Чергування рятувальників на горі Піп Іван розпочалися з серпня 2015 року у тестовому режимі. Тоді було вирішено низку організаційних та побутових питань, зокрема, облаштування приміщення, питання зв’язку. В серпні 2016 року наказом ДСНС України від 3 серпня 2016 року № 374 «Про здійснення організаційно-штатних заходів в підрозділах ДСНС України» було створено Явірницьке пошуково-рятувальне відділення 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи спеціалізованої пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Івано-Франківській області. 16 вересня 2017 року гірську рятувальну станцію офіційно відкрили і рятувальники почали чергування 24/7 на постійній основі в спеціально відведеній для них частині будівлі астрономічно-метеорологічної обсерваторії, відновленням якої займаються Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та Варшавський університет.

У 2019 році Прикарпатський та Варшавський університети у партнерстві з Управлінням ДСНС України в Івано-Франківській області та Гірською добровільно-рятувальною службою – Бещадська група (м. Сянок, Республіка Польща) розпочали реалізацію проєкту транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» (PIMReC).

Концепція запропонована Прикарпатським національним університетом полягає у створенні так званого трансформера, який об’єднає сучасний науково-дослідний центр з базою підготовки фахівців для проведення пошуково-рятувальних операцій. Реалізація проєкту PIMReCгрунтується на попередніх угодах між Прикарпатським національним університетом та Управлінням ДСНС України в Івано-Франківській області. В рамках реалізації PIMReC, зокрема, передбачено встановлення сучасного метеорологічного обладнання; придбання необхідної рятувальної техніки та сучасного спорядження для українського і польського рятувальних загонів з метою виконання пошуково-рятувальних операцій у надскладних умовах високогір’я; проведення спільних тренінгів та навчань.

Частину коштів проєкту PIMReC спрямовано на ремонт та облаштування приміщень у рамках завдань проєкту. Нині у приміщенні обсерваторії ведуться відповідні ремонтні роботи.