Парламентарії ініціативи «Європа Карпат» прагнуть до співпраці з Collegium Carpathicum

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда на полях першого дня роботи Економічного форуму (так званого Центральноєвропейського Давосу), який в умовах пандемії 8-10 вересня проходить у польському гірському містечку Карпач, взяв участь у зустрічі ректорів ініціативи Collegium Carpathicum з головою Парламентської карпатської групи та ініціативи «Європа Карпат» Мареком Кухцінським та директором Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету, ініціатором Collegium Carpathicum Яном Маліцьким.

” Цей рік був складний для співпраці і реалізації Collegium Carpathicum та «Європи Карпат», – заявив ректор Ігор Цепенда. Через пандемію не відбулось запланованого читання традиційних очних лекцій у рамках Collegium Carpathicum та обміну професорами. Під час засідання сторони прийняли рішення у навчальному році 2020-2021 використати для таких лекцій університетські системи онлайн, а також запросити провідних вчених світу, які перебуватимуть у тому чи іншому університеті Collegium Carpathicum, для англомовних лекційних курсів.

Під час зустрічі учасники також обговорили можливості співпраці університетів з точки зору головних напрямків діяльності регіону. Це екологія, історія, етнографія, міжкультурні зв’язки.

Ректори схвалили пропозицію Марека Кухцінського працювати над тематикою безпеки у туристичних регіонах Карпат. Йдеться про аналіз наслідків повеней для країн карпатського регіону, узагальнення досвіду й вибудування певної стратегії упередження та мінімалізації шкоди. Сторони схвалили пропозицію провести 24 червня 2021 року у Міжнародному науковому центрі «Обсерваторія» на горі Піп Іван спільне засідання депутатів, країни яких входять у ініціативу «Європа Карпат» та представників університетів Collegium Carpathicum для визначення наступних етапів співпраці.

Парламентарії запропонували також працювати разом із науковцями у двосторонніх депутатських групах з міжпарламентських зв’язків із зарубіжними країнами. Адже, на думку Марека Кухцінського, проблематика університетів Collegium Carpathicum має бути присутньою у діяльності цих груп.

Про ініціативу Collegium Carpethicum читайте тут: https://observatorium.pnu.edu.ua/post/shtab-kvartiroyu-collegium-carpathicum-ye-observatoriya-na-gori-pip-ivan

Про ініціативу «Європа Карпат» читайте тут: https://observatorium.pnu.edu.ua/post/iniciativa-yaka-pidtrimala-vidbudovu-observatoriyi-ta-budivnictvo-mcz