Що таке бути патріотом своєї держави?

2 жовтня студенту філософського факультету нашого університету, Герою Небесної Сотні, Герою України Роману Гурику мало б виповнитися 26 років. У лютому 2014 року він загинув від кулі снайпера під час Революції Гідності.

Сьогодні біля Обеліску студентам та викладачам, які загинули у боротьбі за незалежність України, відбулося вшанування пам’яті Романа. Участь у ньому взяли ректор університету Ігор Цепенда, представники ректорату та факультету психології, батьки Романа Ірина та Ігор Гурики, дідусь і бабуся Романа Наталя та Мирослав Базилько. Викладачі, студенти та працівники університету мали можливість долучитися до дійства в форматі онлайн на офіційній сторінці фейсбук Прикарпатського університету.

Учасники заходу вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні, Героя України Романа Гурика хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного Обеліску.

«Традиційно в цей день, в день народження Романа Гурика, ми збираємося біля його символічної могили. Роман належав до когорти тих молодих людей, які в своєму віці більш гостріше відчували небезпеку. Він був в числі тих студентів Прикарпатського університету, які були на Майдані. А це були сотні студентів університету, викладачів, які розуміли, що саме в цей час і в цьому місці вирішується доля України. І завдяки Роману і його побратимам, яких називають Небесною Сотнею, нам вдалося зупинити Україну перед прірвою», – зазначив у своєму виступі ректор Ігор Цепенда.

Він також звернувся до студентства пам’ятати героїчні подвиги молодих людей, які віддали своє життя на Євромайдані.

«Події Майдану для вас це вже історія, але завжди повертайтеся до цієї історії, тому що вона буде виховувати у вас не тільки любов до України, але велику відповідальність перед Україною. Сьогодні мало бути патріотом України, вигукуючи «Слава Україні!», чи співаючи повстанські пісні. Сьогодні завдання кожного з вас, поряд з патріотизмом, який ви отримали з молоком матері, отримувати знання, тому що патріот повинен бути високоосвідченою людиною, бути людиною, яка веде за собою інших, яка своїм прикладом, знаннями творить українську державу», – звернувся ректор до студентів.

Мама Романа Гурика Ірина Гурик у своєму виступі зазначила, що для неї дуже важливим є те, що її сина завжди пам’ятають в рідному університеті.

«Я ставила і буду ставити завжди в приклад усім Прикарпатський національний університет. Тут завжди пам’ятають мого сина. Для мене це дуже приємно і дуже важливо. Адже я розумію і бачу, що мою дитину пам’ятають, пам’ятають ті цінності за які він пішов на Майдан, пам’ятають те, що він зробив».

Ірина Гурик також побажала студентам у будь-якому випадку, чого би це їм не коштувало, досягати своєї мети, йти до своєї цілі і боротися.

«Життя – це постійна боротьба, адже треба боротися за свої ідеали, боротися за своє місце під сонцем», – зазначила Ірина Гурик.