Тренінги для керівників психологічних служб у в‘язницях

Сьогодні в університеті, на базі Центру інноваційних освітніх технологій PNU EcoSystem, розпочався другий етап дводенних тренінгів з психології, які проходять в рамках Меморандуму про співпрацю між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Західним міжрегіональним управлінням з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України. Цього разу у них взяли участь начальники відділень соціально-психологічної служби та психологи відділів соціально-виховної та психологічної роботи установ Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції з Івано-Франківської, Волинської, Рівненської, Закарпатської, Львівської та Тернопільської областей. Загалом у тренінговій групі працює близько двох десятків осіб.

Тематика тренінгів стосується питань організації індивідуальної роботи із ув’язненими, профілактики міжособистісних і між групових конфліктів серед них та діагностики і профілактики професійної деформації.

Тренерами виступають науковці-психологи, викладачі факультету психології нашого університету.

«Тренінги, які ми проводимо для працівників установ з питань виконання кримінальних покарань, є практичного спрямування і передбачають засвоєння сучасних інструментів для роботи у взаємодії із людьми. Така взаємодія є взаємовигідною. Адже, наші викладачі виступають тренерами і як теоретики спробують реалізувати ті напрацювання, які вони уже мають, у практиці. Крім того, під час цих тренінгів відбувається не тільки передача певних інструментів знань зі сторони наших викладачів, але і практичного досвіду зі сторони фахівців, які беруть участь у безпосередньому процесі», – зазначила декан факультету психології Лариса Заграй.

Під час тренінгів для учасників проведуть тренінгові вправи, рольові ігри та навчать працювати в команді.

«Основний акцент тренінгів робиться на те, як конструктивно поступати, щоб не лише не стати жертвою деструктивного впливу, але й разом з тим, у своїй поведінці не показувати цього деструктивного впливу. Для цього існують техніки інформаційного діалогу, техніки конструктивної критики і ми будемо під кожен крок алгоритму вправлятися саме в таких навичках. Тобто, це буде теорія підкріплена практикою і орієнтована на напрацювання практичних навичок протидії конструктивному впливу та недопущення конструктивного впливу», – розповіла тренер Надія Куравська, кандидат психологічних наук.

По завершенні тренінгів кожен із учасників отримає відповідний сертифікат.