Університет реалізує ще два проєкти для розвитку Прикарпаття

Нові грантові проєкти з промоції критичного мислення та інфо-медійної грамотності на Прикарпатті стартують з грудня місяця поточного року і триватимуть до лютого 2021-го. Їх реалізують кафедра англійської філології факультету іноземних мов та кафедра журналістики факультету філології нашого університету.

Гранти впроваджуються в рамках проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», який виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольств США та Великої Британії, у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією Української преси.

Про втілення запланованого йшлося сьогодні під час робочої зустрічі ректора університету Ігоря Цепенди з координаторками – кандидаткою філологічних наук, доценткою кафедри англійської філології Наталією Гошилик, кандидаткою наук із соціальних комунікацій, старшою викладачкою кафедри журналістики Галиною Пристай та кандидаткою політичних наук, доценткою кафедри журналістики Наталією Марчук.

Зокрема, варто зазначити, що проєкт кафедри англійської філології «Інфо-медійна грамотність на заняттях англійської мови» спрямований на посилення інфо-медійної грамотності серед вчителів англійської мови та учнів загальноосвітніх шкіл Івано-Франківської області. Як зазначила Наталія Гошилик заплановано проведення низки онлайн вебінарів та тренінгів, які покажуть вчителям способи інтеграції елементів медійної грамотності на уроках англійської мови, а учні, зокрема, отримають необхідні сучасній молодій людині навички для роботи з інформацією. Проєкт реалізується у співпраці з громадською організацією “Центр дослідження комунікації”.

Кафедра журналістики реалізовуватиме “Видавничий проєкт для популяризації медіаграмотності в селах, малих містах та ОТГ Івано-Франківської області”. Він передбачає створення та розповсюдження друкованих матеріалів та проведення тренінгів для популяризації медіаграмотності в громадах краю. Цей проєкт втілюється у співпраці з громадською організацією “Асоціація Сталого Розвитку Громад”. Як розповіла під час робочої зустрічі Галина Пристай, він передбачає проведення 20 тренінгів для жителів сіл, малих містах та ОТГ Івано-Франківщини. Розроблені та запропоновані матеріали навчать учасників проєкту розрізняти факти від суджень, донести інформацію як працюють медіа, навчити визначати неправдиві новини. У ході розмови Наталія Марчук зазначила, що проєкт направлений на розвиток навичок слухачів, які не уявляють свого життя без Інтернету чи телебачення, критично ставитися до інформації та перевіряти її.

На завершення робочої зустрічі ректор університету Ігор Цепенда підписав відповідні угоди про реалізацію грантових проєктів та підкреслив, що одним із основних напрямків діяльності університету є сприяння розвитку регіону і впровадження ідей інфо-медійної грамотності на Прикарпатті сприятиме розвитку якісного інформаційного простору в регіоні.