Фахівці у сферах освіти та самоврядування об‘єднають свої зусилля задля розвитку регіону

Прикарпатський національний університет, Управління Державної служби якості освіти в Івано-Франківській області та Івано-Франківське регіональне відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» об’єднали свої зусилля задля сприяння розвитку рідного регіону.

Сьогодні відбулася тристороння зустріч представників партнерів, в якій брали участь проректор з науково-педагогічної роботи університету Руслан Запухляк, начальниця обласного Управління Державної служби якості освіти Галина Микитюк та виконавчий директор Івано-Франківського регіонального  відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» Юрій Стефанчук. У форматі онлайн до неї також приєднався ректор університету Ігор Цепенда.

Учасники зустрічі звертали, передусім, увагу на створення функції управління освітою в умовах децентралізації. Органам місцевого самоврядування практично усіх об’єднаних громад разом з отриманням бюджетних преференцій та управлінських повноважень необхідно буде взяти на себе складне завдання та відповідальність за створення ефективного управління системою освіти в своїх громадах. 

Саме з метою допомоги ОТГ Прикарпаття і був підписаний під час зустрічі відповідний тристоронній Меморандум про співпрацю. Його основною метою є співробітництво  щодо взаємодопомоги та отримання позитивного результату в соціальних змінах шляхом підвищення рівня обізнаності громадян у сфері освіти, об’єднання професійних знань та досвіду фахівців у сфері освіти та місцевого самоврядування.

«Досвід країн Центральної Європи засвідчує, що успішними є ОТГ там де є успішні заклади освіти. Ми маємо перед собою дуже важливе завдання – навчити освітян жити в нових умовах, а з іншого боку ми повинні так само працювати з ОТГ, готуючи їх до того як управляти суб’єктами ОТГ. На перший погляд ці два напрямки між собою не поєднані, але в кінцевому результаті від цього буде залежати успіх громади і успіх її освітнього закладу», – зазначив ректор Ігор Цепенда.  

У ході зустрічі Галина Микитюк підкреслила, що в умовах сьогодення дуже важливо побудувати таку систему забезпечення якості освіти, яка здатна би реагувати на зміни у нових реаліях. Вона подякувала Прикарпатському університетові за підтримку та висловила сподівання плідної і результативної роботи.

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» Юрій Стефанчук під час розмови звернув увагу на важливість тристороннього партнерства і зазначив, що на Прикарпатті функціонує 62 об’єднані територіальні громади і більшість шкіл, які є на їх території, сьогодні потребують іншого підходу до формування освітнього процесу.

Юрій Стефанчук подякував Прикарпатському університетові за співпрацю і відзначив перші успішні проєкти наших викладачів та студентів, які втілюються на території ОТГ краю.