Завдання «Українського дослідницького соціального консорціуму» об’єднати інтелектуальну базу університетів нашої країни

Засідання членів правління громадської спілки «Український Дослідницький Соціальний Консорціум» (УДСК) відбулося у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.

УДСК – це незалежна науково-дослідницька та навчально-практична інфраструктура, яку було створено у липні цього року. До неї увійшли  20 вітчизняних закладів вищої освіти та 4 організації. Головою її правління у жовтні було обрано ректора Прикарпатського університету Ігоря Цепенду.

Діяльність УДСК полягає у проведенні опитувань, що вимірюють соціальні настанови та поведінку; створенні бази для широкого залучення фахівців – докторантів, аспірантів, студентів для проведення соціально-політичних обстежень – як емпіричних, так і теоретичних – актуальних проблем українського суспільства; залученні науковців до реалізації конкретних науково-дослідних програм; розширенні напрямків діяльності науково-дослідних частин вищих навчальних закладів; створенні відповідних умов аспірантам та докторантам для  організації і проведення соціально-політичних досліджень, як у  рамках власних наукових проектів, так і проектів Консорціуму; забезпеченні навчальної, навчально-виробничої практики для студентів; організації взаємодії між підрозділами (факультетами) ВНЗ України та інших країн у реалізації спільних дослідницьких проєктів.

У роботі засідання взяли участь голова правління УДСК, ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда,  виконавчий секретар УДСК, голова ВГО «Українська Жіноча Варта» Олена Білецька, члени правління УДСК – президент ВГО “Український союз промисловців і підприємців” Анатолій Кінах, президент ВГО «Європейський Рух в Україні» Олександр Білецький, директорка Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Ольга Максимович. В режимі онлайн приєдналися до них також ректор Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Богдан Буяк, декан факультету психології Київського національного університету ім. Т. Шевченка Іван Данилюк та  ректор Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького Олександр Черевко.  

Учасники обговорили перспективи міжнародної співпраці УДСК, зокрема, з університетами країн Центральної Європи.

«Сьогодні сила нашого консорціуму, який зароджується – це географія. До цього часу ми не мали такої інституції, яка би географічно могла охоплювати таку кількість потужних закладів вищої освіти України. Наше головне сьогодні завдання – об’єднати ту всю інтелектуальну базу, яку мають наші університети. Ми хочемо спільно всі разом створити таку регіональну мозаїку де б кожний університет фактично почав впливати на розвиток регіону за рахунок свого інтелектуального потенціалу», – зазначив ректор ПНУ Ігор Цепенда.

Він також підкреслив, що важливо університетам  в  об’єднанні створити спільну проєктну та соціологічну групи. 

У контексті обговорення питання пріоритетних напрямів діяльності УДСК член правління, президент ВГО «Український союз промисловців і підприємців» Анатолій Кінах зазначив, що одним із головних має бути системний науковий високопрофесійний моніторинг процесів, які відбуваються. Потрібно працювати на випередження проблем, які виникають. Зокрема, вивчати процеси децентралізації і впливати на вдосконалення цього процесу. Ще одним із важливих пріоритетів, на його думку, має бути питання людського потенціалу, демографічної ситуації, загроз втрати трудового потенціалу, в зв’язку із високими темпами трудової еміграції. 

«Є важливі проблеми, які ми обговорювали на етапі створення консорціуму, а зараз дуже важливо, щоб вони вже мали конкретний прагматичний характер у вигляді наших пріоритетів і відповідних заходів по їх реалізації. Перша проблема, яку я хотів виділити – це відсутність повноцінного наукового супроводження тих серйозних змін, які відбуваються в українській державі, починаючи з державного устрою і завершуючи економікою, соціальною сферою, тощо. Оголошено багато різних реформ – земельна, пенсійна, охорони здоров’я. Та, на жаль, на етапі підготовки і прийняття нормативних рішень, по суті, відсутнє повноцінне системне, на високому рівні, наукове супроводження. Для нас дуже важливо ліквідувати цей вакуум. Вакуум між тими хто приймає рішення, маючи на це повноваження, і інтелектом, який є в Україні, в тому числі, сконцентрований в тому інтелектуальному потенціалі, який є в наших університетах»,- висловив свою думку під час засідання Анатолій Кінах.

Учасники заходу акцентували увагу на пріоритетних  напрямах роботи Наукової Ради УДСК. Відповідний проєкт Положення представила на розгляд та обговорення директорка Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону доцентка Ольга Максимович.  

Фото Володимир Гарматюк (пресслужба ПНУ)

  • Засідання УДСК