«Зоосад революції» від професора Монолатія

Сьогодні в університеті відбулася презентація цікавого видання «Зоосад революції. Західноукраїнська державність 1918-1923 років і теорії випадковостей ХХ – на початку ХХI сторіч.Есеї». Автором цієї праці є відомий український історик, доктор політичних наук, професор кафедри політології факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету Іван Монолатій.

У презентаційному заході взяли участь професор Володимир Великочий, один із рецензентів книги, доктор історичних наук, академік Української академії історичних наук; професорка Ольга Деркачова, модераторка заходу, докторка філологічних наук та колеги-науковці з факультету історії, політології і міжнародних відносин. У режимі онлайн до зустрічі приєдналися ректор університету, доктор політичних наук, професор Ігор Цепенда; доктор історичних наук, професор, завідувач відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України, Почесний доктор Прикарпатського національного університету Олександр Лисенко; український історик, політолог, доктор політичних наук, професор Рівенського гуманітарного університету Максим Гон та ін.

Розпочинаючи презентацію автор книги Іван Монолатій наголосив, що його праця є новим поглядом на інтерпретацію подій української революції 1914-1920 рр. і, зокрема, західноукраїнський вимір.

«Більша частина книги – це допис про політичний зоосад ЗУНРу і це типажі дванадцяти чільних політиків ЗУНРу, починаючи від старшого покоління, яке мало виразну австрійську політичну культуру і, завершуючи молодшим поколінням – це Дмитро Вітовський і Євген Коновалець – та спроба показати їхні психотипи, етноментальні характеристики. Завершує збірку допис про розуміння культури ЗУНРу. Чи вона була насправді як така, в яку вкладаємо сучасне розуміння цього слова, чи це була радше культура війни, культ війни», – розповів автор книги.

За словами ректора Ігоря Цепенди праця Івана Монолатія є унікальною, оскільки не лише висвітлює важливі сторінки історії ЗУНР, тогочасні історичні події, а й змушує задуматися над її уроками, які, з одного боку є героїчними, а з іншого – вони показують слабкість політиків, їх непрофесійність, що не дозволяло їм дійти до кінцевої мети.

«Це унікальна книжка, яка не тільки змушує задуматись, а й може розширити коло шанувальників української історії. У своїй праці автор застосував новий підхід з використанням методології, яка здебільшого не використовувалася. З іншого боку формування такої історичної канви ЗУНРу на таких теоріях як «Чорний лебідь», чи «Сірий носоріг» – це теми дуже дискусійні і вони важливі для нас, адже починають втягувати у велику дискусію широкий загал. Кожна сторінка цієї праці, кожна думка, змушує читача шукати аргументи, або на користь підтримки цієї тези, або щоб їй суперечити. І це те, до чого ми сьогодні прагнемо і виховуємо у студентів – критичне мислення», – зазначив під час презентації ректор Ігор Цепенда.

Ректор також підкреслив, що саме Прикарпатський університет об’єднав навколо теми ЗУНР низку вітчизняних історичних інституцій, які сьогодні формують багатотомну енциклопедію і висловив сподівання, що наступного року вийде в світ повне видання енциклопедії ЗУНР.

У ході презентації один із рецензентів, професор Володимир Великочий зауважив, що автор книги просто, професійно і доступно адаптує положення сучасної політичної науки до явищ і процесів, особистостей, що визначали державницьке обличчя в ЗУНР. Водночас, характеризуючи кожного з обраних ним діячів, Іван Монолатій у своїй книзі визначає за обраною теорією їх сильні та слабкі сторони, підкреслює ті чи інші риси характеру, які яскраво вирізнялися в діях цієї особистості в найбільш критичні моменти. Таким чином, зазначив рецензент, автор використовує методологію, притаманну психоісторії, що є досить рідкісним явищем в нинішньому українському історичному товаристві.

Учасники обговорення дійшли думки, що цікаво було б повернутися до дискусії навколо цієї книги у широкому колі студентів та викладачів.