Онлайн-лекція в рамках проєкту «Навколо мови та літератури – 9 лекцій для полоністів»

Днями відбулася чергова лекція в рамках проєкту “Навколо мови та літератури – 9 лекцій для полоністів”, який реалізує кафедра слов’янських мов факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника спільно з Інститутом прикладної полоністики Варшавського університету (Республіка Польща). Серед слухачів онлайн-лекції були студенти та викладачі Прикарпатського університету, а також університетів-партнерів Польщі та гості проєкту з різних куточків України та Польщі. Зазначимо, що проєкт здійснюється за підтримки Національного агентства з академічного обміну Республіки Польща (NAWA) під патронатом Генерального Консульства РП у Львові. Він триватиме до травня 2021 року.

Тематичну лекцію «Публічний дискурс з перспективи етики комунікації» онлайн провела професорка Варшавського університету Анна Цеґєла. Науковиця у ній порушила низку питань, дотичних не тільки до польських, але й українських актуальних проблем мовознавства.

“Представлені засади комунікації в дусі персоналізму, поваги до особи, мовлення, спрямованого до іншої людини, а не проти неї — все це, здається, таке універсальне і позачасове, насправді є дуже важливим і особливо тепер”, – зазначила модераторка онлайн-зустрічі, старша викладачка кафедри слов’янських мов  Саманта Бусіло.

У ході лекції професорка Цеґєла влучно підсумувала: «Людина завжди знаходиться у володінні мови». Кожен, навіть найменший текст, є носієм коду, що передає цінності, а часто й наміри мовця, адже від агресивно, емоційно висловленої фрази до удару кулаком — один крок. У часі величезної кількості різних поглядів на всі можливі питання, де кожен має свою думку, важливо у висловленні власної позиції не забути про того, до кого вона може бути спрямована. Дух персоналізму, на якому повинна опиратися сучасна комунікація, дозволяє людям чути одне одного. 

Вже цієї п’ятниці, 26 лютого, о 17:00 год. запрошуємо на наступну лекцію в рамках проєкту  “Навколо мови та літератури – 9 лекцій для полоністів”, яку проведе викладач Гданського університету, літературний критик, письменник, доктор Артур Новачевський.

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/yf6e9fj2oE6fMvLQ8