Психологи ПНУ навчатимуть патрульних поліцейських діяти в складних ситуаціях

Сьогодні, 20 квітня, на базі факультету психології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника розпочалася серія психологічних тренінгів для працівників патрульної поліції Івано-Франківської області.

Впродовж кількох наступних місяців фахівці факультету психології Прикарпатського національного університету навчатимуть патрульних поліцейських психологічних тонкощів для роботи у складних ситуаціях. Психологи університету на прохання Управління патрульної поліції в Івано-Франківській області розробили серію практичних тренінгів для формування професійних навичок, які необхідні у роботі патрульної поліції.

Постійно бути готовим до вирішення складних ситуацій, ба більше – передбачити і попередити їх – непросте завдання для тих, кому щодня доводиться захищати спокій, безпеку та життя громадян. І хоча патрульні поліцейські – це люди, які спеціально навчені працювати у таких умовах, життя щодня підкидає нові виклики, яким треба оперативно протистояти.

«Поліцейські щодня мають справу із негативними ситуаціями. Наприклад, домашнє насилля, випадків якого побільшало особливо під час вимушеного перебування дома в час пандемії COVID 19. Часто свідками, а що найгірше – жертвами цього насилля стають діти. Для мене, як мами, виїзди на такі виклики є дуже болючими. Поліцейські мусять діяти чітко в межах закону, але всі ми люди і часто на службі бачимо такі речі, що виходять за межі людського розуміння. Треба розуміти і знати, як діяти в таких ситуаціях, як допомогти дитині і як тримати себе в руках, коли бачиш, що відбулося.. А потім ти приходиш додому, бачиш своїх дітей. Важливо вміти не принести негатив зі служби в сім’ю. Тому ці навчання для нас дуже важливі», – пояснює начальниця відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в області Олександра Бабецька.

Якраз перше заняття на тему видів та індикаторів домашнього насилля, психології жертви, технології спілкування з дитиною – свідком насилля провела сьогодні доцентка кафедри соціальної психології Галина Федоришин. Вона каже, що патрульним поліцейським буде надано не просто теоретичні знання: тренерами факультету психології буде надано інструменти, які буде випробувано на практиці.

«Дуже важливо, аби поліцейські не просто отримали інформацію: робота має бути взаємною. З одного боку поліцейські отримають більше практичних навичок, що загалом мало би покращити криміногенну ситуацію і профілактику негативних суспільних проявів. З іншого боку – психологи отримають від поліції практичний досвід, який зможуть застосувати у корекції чи розробці нових своїх методик».

Один із тренінгів буде присвячено психології натовпу. Поліцейських вчитимуть опановувати натовп, управляти ним, попереджати і прогнозувати його дії.

Агресія породжує агресію у відповідь, тому важливо самому не стати жертвою натовпу і професійно виконувати свої службові обов’язки, – пригадує старший інспектор Управління патрульної поліції в області Богдан Настич події трирічної давності, які сталися в Івано-Франківську.

Тоді, у вересні 2017 року поліцейським довелося вгамовувати натовп розлючених фанатів після футбольного матчу між “Прикарпаттям” та “Карпатами”.

«В поліцейських летіло все, що траплялося під руку. Нам треба було вгамувати натовп, водночас зберігати критичне мислення, не вдаватися в емоції, не піддаватися спокусам застосувати адекватну діям правопорушників силу, бо ти на службі. Ти працівник органів правопорядку, а не просто учасник вуличної бійки. Можливо, комусь здається, що поліцейські – це тверді беземоційні роботи. Але далеко не так. Ми люди зі своїми радощами, страхами, бажаннями та емоціями. Але є робота, і важливо її виконувати якісно, важливо не «згоріти» на роботі, бо від цього також залежить її якість. Сподіваюся, після цих тренінгів з фахівцями ПНУ ми більше розумітимемо саме психологічні аспекти правопорушень».

Саме тому фахівці факультету психології Прикарпатського національного університету на прохання управління Патрульної поліції Івано-Франківської області розробили комплекс тренінгів для поліцейських, говорить декан факультету психології ПНУ, докторка психологічних наук, професорка Лариса Заграй. Тренувальні методики, які застосовують фахівці факультету психології, розробляли у лабораторіях факультету. Частину тренінгів – як то про психологію натовпу та домашнє насильство – розроблено спеціально для патрульної поліції.

«Інтуїтивно зробити це поліцейському буває доволі складно. Складно опанувати себе у цій ситуації, а потім думати, що робити з тим далі. тому нам також було дуже цікаво взяти участь у цьому проєкті і розробити серію тренінгів спеціально для патрульних поліцейських. Наші науковці-психологи мають багато напрацювань з психології. Вони стажуються і мають можливість отримувати досвід та знання також за кордоном. Значна частина цих тренувальних програм вже апробована тренерами-психологами ПНУ на інших цільових групах, зокрема на працівниках пенітенціарної системи України, IT-компаній, учнях середньої школи».

Серія тренінгів триватиме кілька місяців. За цей час поліцейські мають отримати знання, здобути навички, а головне, на практиці спробувати інструменти, щоб вирішувати проблеми, пов’язані із домашнім насиллям (йдеться про психологію жертви, технологію спілкування із дитиною, яка є свідком насилля); розв‘язувати питання психологічної маніпуляції (будуть розглядатися аспекти маніпулятивного впливу, як окреслювати визначати для себе, що таке маніпулятивний вплив, як діяти з маніпулятором; психології конфлікту, шляхів його вирішення, попередження конфліктних ситуацій, зокрема із особами, з якими працюють поліцейські, а також в колективі (збереження власного психологічного здоров’я – це важливий аспект); коучингових технологій цілепокладання і мотивування, які є важливим аспектом попередження професійного вигорання, що також позначається на якості роботи поліцейського і виконанні ним своїх службових обов’язків (поліцейських навчатимуть, як працювати із власним психічним станом, як визначити наявність профдеформацій, професійного вигорання, як попередити появу цих явищ); роботі з натовпом (опанувати натовп, управляти ним, попереджати і прогнозувати дії натовпу).