Міжнародний проєкт для допомоги людям з вадами зору

4 червня в Центрі інноваційних освітніх технологій “PNU EcoSystem” Прикарпатського національного університету відбулася презентація міжнародного проєкту «Невидима спадщина: обмін та впровадження передового досвіду щодо доступу до культури для людей з вадами зору».

Проєкт реалізується за програмою транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 Прикарпатським національним університетом спільно з Люблінським Католицьким Університетом Іоана Павла ІІ (Республіка Польща).

Головною метою проєкту є підвищення доступності творів візуального мистецтва для людей з вадами зору.

« Він для нас є особливим в числі проєктів, які реалізовуються в університеті, тому що університет спрямовує свої зусилля на допомогу суспільству. Зокрема, цей проєкт зосереджений на допомозі людям, котрі втратили зір, щоб вони могли повноцінно сприймати все те, що сприймають люди, які мають зір. У наших польських колег є цікаві напрацювання. Переконаний, що цей проєкт, зокрема, є кроком до того, щоб люди із вадами зору  побачили, використовуючи тактильну адаптацію, все те, що бачимо ми. Цей соціальний проєкт є важливим кроком вперед для нас усіх», – зазначив ректор Ігор Цепенда.

Керівниця проєкту з української сторони, доцентка Прикарпатського університету Христина Казимирів зауважила, що в Івано-Франківську наразі немає таких проєктів для людей з вадами зору. Зважаючи на актуальність проблеми науковці університету долучитися до участі у проєкті, щоб навчити колег-митців, працівників музеїв Івано-Франківська, гідів нашого міста передавати красу духовного світу людям з вадами зору за допомогою тактильної адаптації. 

«Нас запросили до співпраці польські колеги. Ми  охоче доєдналися, оскільки у нашому місті є люди, котрі потребують такої допомоги. Зараз це важливо і актуально. Не дивлячись на те, що це пілотний проєкт, це вже шанс звернути увагу на такі проблеми, звернути увагу саме на доступність мистецтва для людей з вадами зору. Адже ми зазвичай стараємося забезпечити побут таких людей, а про духовний розвиток забуваємо. Тому важливо звернути на це увагу», – зауважила Христина Казимирів.

У рамках програми презентації міжнародного проєкту відбулося перше тренінгове заняття для викладачів Навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського університету, Краєзнавчого музею та Музею мистецтв. Проєктом передбачено також проведення впродовж року низки навчальних тренінгів з працівниками УТОСу, музеїв, гідів. Планується виготовлення тактильних адаптацій експонатів музеїв та об’єктів міста.

«Дуже радий, що сьогодні в Прикарпатському університеті ми маємо змогу показати наші напрацювання, оскільки це дуже важливий аспект роботи з людьми із вадами зору. Ми маємо намір організувати більший такий проєкт, який охопить більше українських міст. Також варто зробити такі навчання для вчителів, які працюють з незрячими дітьми, щоби показати, що тактильна графіка – це цікаво, а також підготувати вчителів до такої роботи», – розповів про проєкт керівник проєкту з польської сторони, професор Люблінського католицького університету Івана Павла II Богуслав Марек.

  • Презентація міжнародного проєкту