Йому завжди буде 19 : в університеті вшанували пам’ять студента Романа Гурика

Впродовж 7-ми років поспіль пам’ятний Обеліск на території університету, присвячений студентам і викладачам, які загинули у боротьбі за незалежність України, став символічним місцем роздумів, місцем пам’яті про наших Героїв, котрі віддали своє життя, щоб Україна була незалежною.

Сьогодні на цьому місці  університетська спільнота традиційно вшанувала пам’ять студента університету, Героя Небесної Сотні, Героя України Романа Гурика. Захід приурочили до 27-річчя дня народження Романа. Юнак пішов із земного життя, маючи лише 19 років. Роман Гурик загинув у 2014 році на Євромайдані від кулі снайпера під час Революції Гідності. Похований у Меморіальному сквері в Івано-Франківську, поряд із могилами Січових Стрільців.

«Роман був непересічною особистістю і те, що відбулося в його житті, це був шлях не лише до подвигу, це був шлях осмислення того, що для нього є Україна. Це приклад для всіх нас. Кожен з нас повинен замислитись над тим, що для нас є Україна, наскільки наша країна є дорогою для нас,  наскільки ми докладаємо зусиль, щоб вона була незалежною.  На цьому місці ми завжди з вдячністю згадуємо подвиг нашого студента Романа Гурика. З вдячністю згадуємо подвиг тисяч українських студентів, викладачів, котрі впродовж величної історії незалежності України завжди пам’ятали що для них Україна. Тож, шануймо їхню пам’ять, пам’ятаймо про них і пам’ятаймо про те, що нам ще потрібно зробити для рідної України», – зазначив у своєму виступі ректор університету Ігор Цепенда.

На факультеті, де навчався Роман Гурик, його донині пам’ятають викладачі. Передусім, в пам’яті багатьох  закарбувався його зрілий погляд.

«Пам’ятаю, що це була потокова лекція з предмету «Соціальна психологія» і на задній парті в сорочці в клітинку сидів Роман з його проникливими очима. Ми пересіклися поглядом і я побачила скільки в його очах було запитань, невирішених проблем, багато мрій, була тривога і нестримна жага до життя. Саме таким пам’ятаю його як студента. Роман декілька разів їздив на Майдан і його свободолюбива натура вибрала не пасивний шлях спостерігання за подіями, а активну дію і саме це спонукало його до подвигу», – згадує викладачка факультету, завідувачка кафедри соціальної психології Любомира Пілецька.

«Хто, як не ми?», –  згадує цей вислів Романа Гурика голова студентського Сенату ПНУ Наталія Котурбаш. – Ці його слова мотивують молодь рухатися вперед. Як і Роман Гурик у період Революції Гідності я також була на Євромайдані. Там дуже багато було молоді з різних куточків України. З Романом особисто не була знайома. Проте, його героїчний вчинок говорить про рішучість та патріотизм. І це приклад для нас усіх», – каже Наталія Котурбаш.  

Традиційно на захід з вшанування пам’яті її сина прийшла до університету і мати Романа Ірина Гурик. Звертаючись до студентів, вона закликала молодь бути небайдужою до всього, що відбувається в суспільстві.

«Ми щодня живемо пам’яттю про нашого сина – чи це його день народження, чи звичайний день. Ми переглядаємо фотографії з ним, відео, згадуємо його слова. Я впевнена, що в своєму дорослому житті він досяг би великих результатів і став великою людиною», – сказала мама Героя Ірина Гурик.

Покладанням квітів до пам`ятної стелли та хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні, Героя України Романа Гурика.