Студентські проєкти та стартапи допоможуть розвивати туризм в нашому регіоні

Сьогодні, 3 листопада, в офісі Проєктно-освітнього центру «АГЕНТИ ЗМІН» нашого університету відбувся інформаційний вебінар ІІ конкурсу студентських туристичних проєктів і стартапів.

Захід проходив онлайн на ресурсі pu.webex.com, який забезпечує доступ до хмарної платформи Cisco WebEx Meetings для проведення заходів в режимі реального часу. Участь у його роботі взяли керівниця Центру «АГЕНТИ ЗМІН», кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів економічного факультету ПНУ Світлана Кропельницька, декан факультету туризму ПНУ, професор Володимир Великочий, т.в.о. начальника Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА Галина Макота, начальник відділу туризму Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА Віталій Передерко, фахівчині Центру «АГЕНТИ ЗМІН», доцентки кафедри фінансів Тетяна Мигович і Тетяна Солоджук, доцентка кафедри готельно-ресторанної та курортної справи факультету туризму Леся Польова, заступниця директора КП «Простір Інноваційних Креацій «ПАЛАЦ», керівниця проєкту «Створення комунікаційної єврорегіональної  Платформи «ідеальних» міст для переорієнтації туризму в Івано-Франківській області» Оксана Ковальчук, студенти, викладачі, зокрема факультету туризму та економічного факультету університету, представники органів місцевого самоврядування.

 «У 2021 році ми провели перший такий конкурс студентських стартапів. І вже 2 таких студентські проєкти успішно реалізуються ( до слова I місце зайняв проєкт студентів-фінансистів економічного факультету нашого університету Андрія Сікана та Юрія Гулея https://cutt.ly/pR98dZ3 ).  Співфінансування для проєктів ми надали з обласного бюджету відповідно до обласної програми з розвитку туризму. Загалом, мета таких конкурсів залучити до розвитку туризму, який ми визначаємо як пріоритетний напрямок в нашій області, сучасні підходи, ідеї, інновації як для вирішення проблем, з одного боку, так і до створення туристичної продукту, з іншого», – зазначила у вітальному слові Галина Макота.

Вона також зауважила, що II конкурс студентських туристичних проєктів і стартапів, організований Управлінням міжнародного співробітництва євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА, стартує на початку нового 2022 року, але зараз важливо провести такі інфовебінари, щоби донести інформацію про конкурс до студентів, викладачів, котрі вже заздалегідь мали би можливість напрацювати проєктну ідею.

Декан факультету туризму, професор Володимир Великочий під час інфовебінару підкреслив, що такі конкурси є підтримкою талановитої молоді, сприяють їх самореалізації.

«Це добра ідея і відрадно, що наша обласна адміністрація та обласна рада підтримують такі студентські проєкти. Загалом конкурс, – вважає Володимир Великочий, – це передусім момент практичної реалізації того, що потрібно для розвитку туризму на Івано-Франківщині».

 Основна увага учасників інформаційного вебінару була привернута до презентації про умови конкурсу, яку провів начальник відділу туризму Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА Віталій Передерко. Він, зокрема, зазначив, що учасниками II конкурсу студентських туристичних проєктів і стартапів можуть бути виключно заклади вищої освіти у партнерстві з територіальними громадами Івано-Франківщини. У переліку пріоритетних напрямків проєктів назвав розвиток туристичної інфраструктури і навігації, збереження й управління природною та культурною спадщиною, створення та підтримку конкурентоспроможних туристичних і курортних продуктів або атракцій і промоцію туристичного потенціалу. Також, за його словами, у межах обласної програми розвитку туризму передбачається щорічне проведення такого конкурсу.

«Вдячний Прикарпатському університету і Центру «АГЕНТИ ЗМІН» за організацію інформаційної кампанії конкурсу для студентів. Дуже важливо, щоб кваліфікаційні роботи, які щороку пишуть студенти, наукові роботи, а також курсові роботи не пропали даремно, а щоб це були теми, які практично можна втілити в життя з користю для розвитку громади», – зазначив Віталій Передерко.

На завершення інформаційного онлайн-вебінару директорка Проєктно-освітнього центру «АГЕНТИ ЗМІН» Прикарпатського університету Світлана Кропельницька поінформувала, що партнерами університету сьогодні є понад 20 територіальних громад Івано-Франківщини і закликала студентів та викладачів активно долучатися до участі у конкурсі. Керівниця Центру також зазначила, що фахівці команди «АГЕНТИ ЗМІН» готові надавати консультаційну підтримку у підготовці проєктів на конкурс.

Нагадаємо, що й інші проєкти студентів Прикарпатського університету Андрія Сікана та Юрія Гулея вже ставали переможцями обласних конкурсів. Так, в урочищі Бовкоти Витвицької ТГ було створено  кемпінгово-наметове містечко «Байки Бойка». Детальніше читайте тут: https://cutt.ly/tR98NwT ; https://cutt.ly/mR95LJ9

  • Інформаційний вебінар