Розпочався проєкт «Бадмінтон і зір»

На базі обласної дитячої клінічної лікарні розпочався проєкт «Бадмінтон і зір», який ініційовано президентом федерації бадмінтону України Олексієм Дніпровим. Проєкт реалізовують Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника на чолі з ректором, головою обласної федерації бадмінтону Ігорем Цепендою спільно із Департаментом освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА на чолі з Вікторем Кімаковичем, обласною дитячою клінічною лікарнею на чолі з головним лікарем Тарасом Мельником за участі головного обласного дитячого  офтальмолога Надії Гаврилишин, обласним відділенням Національного олімпійського комітету України на чолі з Мирославом Карабіним, Івано-Франківським обласним відділенням Комітету з фізичного виховання та спорту на чолі Михайлом Стефанківим.

Мета проєкту – запобігання втрати зору у школярів через заняття бадмінтоном.  Фокус групою є школярі 5-9 класів у загальній кількості 240 учнів. Проєкт мав стартувати з середини вересня цього року, але у зв‘язку з карантинними заходами, розпочався лише у грудні. Планувалось, що він триватиме впродовж навчального року 2021/2022.  Однак вже йдеться про його пролонгацію. Про результати експерименту повідомлятимемо.

Прикарпатський національний університет докладає багато зусиль для популяризації олімпійського виду спорту бадмінтону. Адже ця динамічна гра, за словами ректора університету, здатна поліпшити не тільки фізичну форму, зір, а й рефлекси гравця, підвищити швидкість його реакцій. Саме з цієї причини бадмінтон потрапив у програму підготовки космонавтів NASA. Постійна і неймовірно швидка зміна вектора і швидкості волана розвиває вкрай високу швидкість прийняття рішень, що може навіть врятувати життя в критичній ситуації.