Міжнародний досвід: професори зі США прочитали лекції нашим студентам

Професори школи музики Техаського технічного університету (США) Крістофер Гепберн та Стейсі Джокой прочитали онлайн-лекції для студентів групи Аз-41 факультету іноземних мов у рамках селективної дисципліни “Інтерпретація поетичного тексту”. Ініціатором їх проведення виступила доцентка кафедри англійської філології Оксана Карбашевська.

Під час лекцій американські професори представили інтерактивні презентації, продемонстрували застосування міждисциплінарного підходу для розгляду творів літератури, фольклору і музики.

Зокрема, Крістофер Гепберн у ході онлайн-зустрічі звернув увагу на те, що літературні та музичні твори підлягають поділу на теми та мотиви (як літературні, так і музичні). У фокусі уваги перебували такі постаті світової культури, як англійський драматург, поет і актор Вільям Шекспір, німецький та російський композитори Фелікс Мендельсон та Петро Чайковський, а також шедеври, створені ними, а саме: комедія «Сон літньої ночі» та трагедія «Ромео і Джульєтта» Шекспіра, однойменні увертюри Мендельсона та Чайковського. Родзинкою лекції став аналіз потенціалу музичних інструментів для символічного увиразнення представників шляхетного та робітничого класів, збройних сутичок і баталій тощо. Професор Крістофер Гепберн також провів фінальний аналіз того, які картини із людського життя зобразив Антоніо Вівальді у концерті «Зима».

Професорка Стейсі Джокой присвятила лекцію розглядові «Опери жебрака» (1728) англійського поета і драматурга Джона Гея, чи не найпопулярнішої п’єси XVIII ст. Названий музичний твір ‒ багатий матеріал для вивчення жанру балади загалом, і плакатної балади зокрема, яка стала не тільки засобом передачі новин, як правило сенсаційного та скандального характеру, та зафіксувала таку важливу віху в історії Англії, як перші кроки становлення журналізму, а й послугувала становленню питомо англійської баладної опери. Великий інтерес викликали і художнє закарбування в опері тогочасної бійки на сцені двох італійських оперних співачок (сопрано) Франчески Кудзоні та Фаустини Бордоні, і «ламентації»-прощання головного героя опери перед стратою у вигляді 10 баладних мелодій, поєднаних у попурі.

Варто зазначити, що курс онлайн-лекцій від професорів Техаського технічного університету Крістофера Гепберна та Стейсі Джокой надав студентам Прикарпатського університету можливість безпосереднього спілкування з представниками академічної та наукової еліти США, які є носіями англійської мови, а також збагатив слухачів новими знаннями, покращив їх мовні навички та компетенції. За словами ініціаторки заходів, доцентки кафедри англійської філології Оксани Карбашевської, такі зустрічі є майданчиком для успішного професійного майбутнього студентів факультету іноземних мов. 

  • Онлайн-лекції професорів зі США