Майбутні журналісти презентували свої перші видавничі проєкти

Студенти 1-го курсу спеціальності «Журналістика» факультету філології нашого університету презентували свої перші видавничі проєкти. Захід пройшов у форматі онлайн. 

Майбутні журналісти під керівництвом старшої викладачки кафедри журналістики, кандидатки наук з соціальних комунікацій Галини Пристай впродовж першого навчального семестру в межах вивчення дисципліни «Газетно-журнальне виробництво» сформували та презентували 7 авторських журнальних видань –  «Words for everyone», «Franko City», «Leader Майбутнього» «Wawe-traditions», «Sport time», «Travel Ukraine», «Wanderer».

Журнали різнотематичні і кожне видання по-своєму креативне та цікаве. Над випусками працювали студентські редакційні колегії. Автори самостійно вибирали назви видань, рубрики, тематику матеріалів, створювали дизайн та верстку, робили літературне редагування.

Під час онлайн-презентації майбутніх журналістів з їх першими успішними проєктами привітали викладачі кафедри журналістики. Своєю чергою студенти-першокурсники поділилися враженнями про роботу над  видавничими проєктами. 

«Кожен із нас надзвичайно творча та цікава особистість. Ми любимо свою професію уже зараз, саме тому вирішили створити для вас «Words for everyone». За час його народження він став чимось більшим, ніж просто журнал, бо у нього кожен з нас вклав свою душу. Цікаві  рубрики та статті, обговорення кожної деталі, створення фото і ось він – Випуск № 1. Сподіваємось, що читаючи журнал, кожен знайде щось цікаве для себе, а для нас це стане великим початком», – зазначила головна редакторка видання Ангеліна Лис.

«Ми cформували один журнал на всю академічну групу і назва його «Wanderer». Загалом, створення першого студентського журналу допомогло нам ще більше об’єднатись. Навчилися справді багато чому: спробували себе в ролі редакторів, це досить цікаво знаходити помилки там, де їх немає. Також, створення макетів для майбутнього журналу було досить важке заняття, але разом ми впорались. Завдяки тематиці нашого журналу, ми дізнались багато цікавого про нові та особливі місця України і вирішили, що при першій нагоді  всі разом відвідаємо їх», – розповіла головна редакторка журналу «Wanderer» Ольга Федорів.

«Насправді це завдання виявилося доволі цікавим. Практика – це завжди цікаво плюс чудова можливість набути певний досвід. Лише нещодавно пробувала себе в ролі інтерв’юера, а вже сьогодні була головною редакторкою журналу. У процесі створення випуску потрібно було задіяти свої організаторські якості та творчі здібності, а також використати знання, які отримали на заняттях із газетно-журнального виробництва. Ми навчилися не тільки працювати в команді, а ще й дослухатися один до одного, виконувати безпосередньо обов’язки, які взяли на себе. Думаю, що кожен з нас набув певний практичний досвід, який у майбутньому знадобиться», – зазначила головна редакторка видання Христина Тодорук.

«Мені дуже сподобалося це завдання, адже воно дало нам можливість об’єднатися, показати свою творчість. Ніколи не задумувалась наскільки це складно, поки не відчула на собі. Результат мене дуже вразив і змотивував на подальшу роботу. Працюючи над журналом і над помилками, ми допомагали один одному і ще більше здружилися. Також для охочих читати наше видання ми створили ще й власну сторінку у Instagram”, – поділилася враженнями студентка, редакторка нового інтернет-ресурсу Адріана Ющишин.  

Старша викладачка кафедри журналістики Галина Пристай під час презентації відзначила, що  інноваційний, системний формат роботи зі студентами сприяє глибшому розумінню теоретичного матеріалу, закріплює практичні навички аналізу періодичних видань та журналістських матеріалів, розвиває самостійність у навчальній і дослідницькій діяльності, а також є тим тренінгом, що готує студентів до майбутньої виробничої практики, де вони вже виконуватимуть функції журналіста.

Варто зазначити, що студентський видавничий проєкт в межах вивчення дисципліни «Газетно-журнальне виробництво» започаткований у 2018 році. З цього часу сформовано та видано 35 журнальних тематичних студентських періодичних видань та опубліковано близько 600 матеріалів, які підготували майбутні журналісти. “Хочеться сподіватися, що студентські журнальні видання стануть у нагоді школярам, яких цікавить спеціальність «Журналістика», – зазначила Галина Пристай.

Зі студентськими видавничими проектами можна ознайомитися за посиланням – https://kjourn.pnu.edu.ua/

  • Студентські друковані видання