Міжнародні партнери Університету підтримують Україну

З перших днів повномасштабної війни РФ проти України Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника щодня отримує велику кількість листів від закордонних партнерів. Рівень підтримки, який демонструють нам сьогодні з усіх куточків світу, свідчить не лише про згуртованість та консолідацію світової академічної спільноти, але, передусім, про усвідомлення загрози, від якої Збройні сили України боронять сьогодні Європу та увесь світ.

Передусім, варто зазначити, що деякі із листів написані українською мовою. Ми щиро радіємо, що українська мова та українське слово сьогодні звучить по всьому світу.

Зокрема, такий лист надійшов від ректора Чеського технічного університету в Празі Войтєха Петрачека, керівництва Поморської Академії в Слупську, декана Факультету архітектури Варшавського технологічного університету Криштофа Козевскі, керівництва Вищої школи туризму та екології в Сухій Бескидській. 

” Керівництво та Академічний сенат Чеського технічного університету в Празі засуджують військову агресію Російської Федерації на території суверенної держави – України. Ми дуже співчуваємо українському народу за втрати людських життів та висловлюємо повну підтримку та солідарність з Україною та заявляємо про намір допомагати українському народу”, – йдеться у листі Войтєха Петрачека.  

“З великим співчуттям і жалем спостерігаємо за Україною, звертаючи увагу на вчинки РФ, котрі приходиться терпіти громадянам такої чудової країни, як Україна. У першу чергу бажаємо запевнити вас у тому, що надаємо і надаватимемо всю можливу підтримку”, – написали у своєму зверненні колеги з Вищої школи туризму та екології в Сухій Бескидській.

Польська академія наук відкрила спеціальний фонд для підтримки українських дослідників, які перетнули або планують перетнути кордон з Польщею. Про це  у своєму листі повідомив в.о.директора представництва Польської академії наук у Києві Матеуш Бялас. 

Пакет допомоги запропонувала Поморська Академія у Слупську (Республіка Польща). Програма підтримки “Поморська Академія для України” передбачає, зокрема, допомогу для студентів та викладачів, надання психологічної та соціальної підтримки.   

“Ми глибоко схвильовані, пригнічені та вражені військовими злочинами, вчиненими Росією на території України, де проживає невинний, миролюбний і шанобливий народ Це вкрай засуджується. Від імені нашої установи, ми надаємо повну моральну та інституційну підтримку нашим партнерам в Україні. На індивідуальному рівні ми мобілізували наші партнерські мережі підписувати петиції, засуджувати агресора та агресію, допомагати безпосередньо групам, які шукають допомоги, тощо. Ми написали повідомлення та листи до Global установи та ключові міжнародні організації з метою тиску на Росію щодо беззастережного припинення війни”, – зазначив у листі доктор Хасрат Арджуменд, президент-засновник, програмний директор Масового Інституту (Канада). 

Наша Університетська спільнота висловлю щиру вдячність нашим закордонним колегам за їх чітку та безкомпромісну позицію щодо російської агресії в Україні, небайдужість, а також за їхні конкретні дії, спрямовані на допомогу Україні та нашій академічній спільноті. 

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!