Науковці-математики з усього світу переказали більше півмільйона гривень на підтримку України

12 травня на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника  розпочала роботу Міжнародна наукова конференція «Current Trends in Abstract and Applied Analysis» (Сучасні тренди абстрактного і прикладного аналізу). Організатором заходу виступила кафедра математичного і функціонального аналізу факультету математики та інформатики ПНУ. Науковий форум проходить у форматі онлайн. У ньому беруть участь близько 300 науковців-математиків з 26-ти країн світу. 

«Наша міжнародна конференція, яка зібрала вчених зі всього світу, з одного боку є важливою науковою подією, а з іншого – вона має і благодійну місію. Традиційні організаційні внески учасників конференції, а це уже більше півмільйона гривень, ми перерахуємо на допомогу Збройним Силам України та на допомогу нашим колегам – Харківському національному університетові імені В.Н.Каразіна. У межах програми онлайн-конференції відбудеться 18 пленарних засідань, паралельно буде працювати 4 секції, з доповідями виступлять 100 науковців», –  розповів організатор конференції Андрій Загороднюк.

Робота міжнародної наукової онлайн-конференції розпочалася хвилиною мовчання. Усі учасники вшанували пам’ять загиблих захисників України, які віддали своє життя у боротьбі проти російського агресора. З вітальним словом до учасників наукового форуму звернувся ректор Прикарпатського університету, професор Ігор Цепенда.

«Особливо хочу подякувати усім учасникам конференції за те, що ви підтримуєте українську науку у цей складний час. Сьогодні ми всі об’єдналися проти агресії і перед нами нині великі виклики. Ми переможемо, тому що наші цінності залишаються найціннішими. Хотів би подякувати усім учасникам конференції за  вашу ініціативу скерувати організаційні кошти на підтримку України. Це дуже важливо. Адже ви підтримуєте тих, хто сьогодні залишається в Україні, хто захищає Україну і тих, хто буде її розбудовувати», – зазначив ректор ПНУ Ігор Цепенда.

Ректор також закликав представників університетської наукової спільноти світу розпочати співпрацю у межах програми подвійних дипломів, починаючи з бакалаврату. Це дуже важливо для підтримки молодих людей, які мають бажання займатися наукою. 

У межах програми міжнародної наукової конференції «Current Trends in Abstract and Applied Analysis» (Сучасні тренди абстрактного і прикладного аналізу) учасники обговорять різні аспекти математичного функціонального аналізу. Робота секцій проходитиме за такими основними напрямами – лінійний і нелінійний функціональний аналіз; теорія функцій та теорія наближень; динамічні системи та їх застосування; застосування аналізу до конкретних прикладних задач.

Як зазначають організатори конференція має велике значення для подальшого розвитку математичної науки, зокрема, в плані академічного обміну для науковців та молодих вчених. За результатами роботи  конференції буде підготовлено електронний збірник тез. Також праці науковців-математиків будуть опубліковані в журналах Прикарпатського університету «Карпатські математичні публікації» та «Researches in Mathematics»  Дніпровського національного університету, які входять у наукометричну базу Scopus.

Зазначимо, що міжнародний науковий форум вчених-математиків триватиме до 15 травня. Зібрані традиційні організаційні внески за участь у конференції, а це більше півмільйона гривень, буде перераховано на допомогу ЗСУ та Харківському національному університету імені В. Н. Каразіна.

  • Міжнародна конференція науковців-математиків