До уваги абітурієнтів: особливості вступу 2022

Цьогоріч вступ на навчання в заклади вищої освіти України буде відбуватися по-новому. Про особливості вступної кампанії 2022 читайте в інтерв’ю відповідального секретаря приймальної комісії Прикарпатського національного університету Едуарда ЛАПКОВСЬКОГО кореспондентці Бліц-інфо.

Перша новація, на яку звернув увагу секретар приймальної комісії – це відміна ЗНО, а натомість здача Національного мультипредметного тесту (НМТ).

«Через війну довелося відмінити ЗНО. Тож наше МОН придумало замінник – НМТ. Цей тест буде легшим за змістовним наповненням і відповідно абітурієнтам його буде складати не важко, враховуючи такий важкий час в державі. На НМТ винесли три предмети: математику, українську мову (без літератури) та історію України (з 1914 року). Тривалість тесту 2 години і складати його будуть в аудиторіях за комп’ютерами. Одразу після складання тесту вступники отримають три оцінки за кожен предмет. Ці три оцінки і будуть базою для вступу у ВНЗ. Якщо хоча б один тест буде складений негативно, то весь тест вважатиметься зданий негативно. Тому потрібно старатися, щоб отримати всі три позитивні оцінки. На сайті УЦЯО є пробний тест, там можна тренуватися»,- пояснює Едуард Лапковський.

Хто не встиг зареєструватися на НМТ, з 10 по 20 червня буде ще одна сесія реєстрації на сайті УЦЯО. Сам тест відбуватиметься в три сесії: основна: 18 липня – 10 серпня; додаткова: 16–20 серпня; спеціальна: 12–16 вересня. Тож всі охочі зможуть його здати. Варто також наголосити, що всі сесії безкоштовні.

Після складання тесту випускники будуть подавати заяви через електронні кабінети. Вони відкриються для заповнення з 1 липня.

«Вступна кампанія цього року розтягнута в часі. Вона буде тривати з липня по вересень. І скоріш за все, що перші курси розпочнуть навчання з 1 жовтня. З 29 липня в електронних кабінетах абітурієнти зможуть подавати заяви та очікувати на зарахування. Їм в кабінет прийде повідомлення, чи вони отримали державне місце, чи ні. Хто не отримав, зможе брати участь у конкурсі на місця за кошти фізичних чи юридичних осіб (контракт) за рейтингом мотиваційних листів. Тим вступникам, хто подавав заяву одразу на контракт, теж прийде повідомлення від приймальної комісії про зарахування. Після цього абітурієнти приносять оригінали документів і приступають до навчання»,- каже Едуард Йосипович.

Цього року, традиційно можна подати 5 заяв на бюджет у будь-яких комбінаціях, на будь-яку спеціальність і у будь-який університет і до 20 заяв на контракт. Можна всі заяви подавати на різні спеціальності, можна на одну спеціальність в різні університети. Кількість бюджетних місць наразі ще не відома. У зв’язку з війною міністерство переглядає їх кількість та розподіл за спеціальностями.

Наступне нововведення вже стосується правил прийому на різні спеціальності і вагових коефіцієнтів.

За словами секретаря комісії, цього року введено нове поняття – кон’юнктурні спеціальності.

«Міністерство поділило всі спеціальності на три групи: кон’юнктурні спеціальності, спеціальності які мають обов’язково при здачі творчі конкурси та всі інші. І для кожної з груп визначені окремі умови вступу»,- каже Едуард Лапковський.

Перша група – кон’юнктурні спеціальності, які виділили по галузях знань. Коли ми дивимося спеціальності то там є різні коди. Наприклад: 014.021 Середня освіта (Мова і література (англійська)). В цьому коді 01 це галузь «Освіта і педагогіка».

«Відповідно кожна спеціальність, яка має трискладний код – перші дві цифри вказують на галузь. Отже галузі 05, 06, 07, 08, 12, 22, 24, 28, 29 вимагають обов’язкової здачі НМТ. Наприклад: 081 – це право, 061 – журналістика,051-053 – економічні спеціальності, 12 – математичні спеціальності, 24- туризм, готельно-ресторанна справа, 28 – політологія, міжнародні економічні відносини»,- пояснює секретар комісії.

Друга група спеціальностей – які при здачі обов’язково мають творчі конкурси. Це 017 – фізична культура і спорт, і спеціальності галузі 02 – дизайн, декоративно-прикладне мистецтво, хореографія, музичне мистецтво, сценічне мистецтво. На ці спеціальності вступники будуть здавати тільки творчий конкурс в університеті. НМТ здавати не обов’язково.

«Тобто абітурієнти реєструються на творчий конкурс, здають його і на основі цієї оцінки будуть вступати. Реєстрація на творчі конкурси відбуватиметься на сайтах університетів з 27 червня до 15 липня. Самі творчі конкурси будуть проходити в два етапи. Перший – для всіх вступників (бюджет і контракт) з 1 по 18 липня. Другий етап тільки для тих, хто хоче на контракт із 9 по 16 серпня»,- каже Едуард Лапковський.

Третя група спеціальностей – усі інші крім двох попередніх. Якщо вступник претендує на бюджет він повинен представити результати НМТ, якщо на контракт – достатньо мотиваційного листа.

«Мотиваційний лист – це нововведення в нашій державі. Міністерство йде за зразком європейських ВНЗ. Мотиваційний лист не повинен оцінюватися в балах, але на основі оцінювання мотиваційного листа складається рейтинг вступників. ПНУ розробив для вступників «Методичні рекомендації до написання мотиваційного листа і його оцінювання». Ми виставили їх на наш сайт. Будемо рейтингувати листи за наповненістю і змістом. Є такі «оцінки», як оригінально, достатньо, поверхово, не достатньо»,- пояснює Лапковський.

Мотиваційні листи вступники будуть завантажувати в електронні кабінети при їх створенні разом з іншими документами. Відповідно приймальна комісія буде їх бачити і по кожній спеціальності фахівці читатимуть та рейтингуватимуть всі листи.

«В ПНУ минулого року було подано майже 17 тисяч заяв і цьогоріч ми очікуємо не менше. Тож уявіть скільки тисяч листів треба буде прочитати і вибудувати рейтинг. В нас велика ліцензія і всі охочі на контракт, якщо мотиваційний лист буде написаний вдало, поступлять. Боротьба буде йти за місця державного замовлення. Якщо до мотиваційного листа вступники будуть мати додатки: грамоти, похвальні листи, рекомендаційні листи та ін. здобутки, то ці додатки потрібно надсилати на електронну пошту відбіркових комісій університету»,- зауважує секретар комісії.

Варто також наголосити, що цьогоріч є таке нововведення, як ваговий коефіцієнт, що є різним для різних спеціальностей. Тобто, якщо абітурієнт хоче вступити на українську мову, то при вступі ваговий коефіцієнт НМТ на українську мову буде високий, якщо на медичні спеціальності – то математика і т.д..

Ще одне питання, яке хвилює вступників, чи будуть враховуватися результати ЗНО попередніх років при вступі, чи доведеться складати НМТ.

«Зараз існує дві схеми вступу. Одна за результатами ЗНО (дійсні з 2019 року) і друга за НМТ. Якщо вступник має ЗНО, він в електронному кабінеті вступника вказує галочками предмети ЗНО, якщо тільки НМТ – то його. Якщо ж є те і друге, можна вибрати вперемішку предмет ЗНО чи предмет НМТ, втім різниця в балах має бути менше 15. Наприклад, НМТ українська мова – 180, а ЗНО – 186, то можна представити ЗНО. Але якщо ЗНО – 180, а НМТ – 160, то тільки НМТ, оскільки різниця більша»,- пояснює Едуард Лапковський.

Щодо вступу в магістратуру, то тут ситуація не менш цікава. При вступі є також дві групи спеціальностей – кон’юнктурні і всі інші.

«Перелік кон’юнктурних спеціальностей в магістратуру менший. Це галузі 05, 06, 07, 08, 28, 29. Для цих спеціальностей (крім права), вступники в магістратуру будуть здавати два вступні випробування. Перше, відбувається у вигляді ЗНО за межами університетів – Магістерський тест навчальної компетентності. Це тест загальний, він не є предметний і має два складники: вербально-комунікативний і логіко-аналітичний. Він призначений визначити готовність випускника бакалаврату навчатися в магістратурі, здатність вчитися і наявність у нього компетентностей, як випускника вищої школи. Питання не будуть стосуватися фахових предметів»,- пояснює секретар комісії.

На цей тест також треба реєструватися з 27 червня по 15 липня. Реєструвати будуть університети на своїх сайтах. Далі з тими хто зареєструвався зв’язуються представники центру тестування і визначають де і коли буде здаватися тест. Ця оцінка дозволить поступати на кон’юнктурні спеціальності в будь-який університет держави.

«Друге випробування – внутрішній фаховий іспит в університеті по тій спеціальності, на яку вони поступають. В ПНУ це відбувається у вигляді комп’ютерного тестування і ці іспити будуть відбуватися з 1 по 15 вересня. Маючи ці дві оцінки вступник потрапляє в рейтинг і отримує або державне місце, або контракт»,- каже Лапковський.

Інші спеціальності передбачають вступ так само, як і для бакалаврату, якщо на місця державного замовлення – потрібно здавати фаховий вступний іспит в університеті, якщо на контракт – мотиваційний лист.

Що ж стосується спеціальності «Право», то вона регулюється державою. Вступники будуть здавати магістерський комплексний тест в якому будуть питання з іноземної мови і з права. За цей тест вступники матимуть дві оцінки. На їх основі буде складатися рейтинг і зарахування.

Випускники коледжів, які ступають в університети – це велика категорія абітурієнтів. Це називається вступ на основі диплому молодшого спеціаліста, або на основі диплому фахового молодшого бакалавра. Тут також є дві схеми вступу.

Вступники поступатимуть на основі двох оцінок: або два ЗНО минулих років, або результати НМТ. Якщо спеціальність має бюджетні місця два ЗНО/ НМТ – Українська мова/Українська мова і література; Математика.

Якщо спеціальність не має бюджетних місць, то на контракт перше ЗНО чи предмет НМТ Українська мова, другий – будь-який.

Також усі вступники подають мотиваційний лист.

Подавши заяву з 29 липня абітурієнт потрапляє в рейтинг і очікує на зарахування за результатами оцінок за ЗНО/НМТ.

Студенти-переселенці можуть продовжити навчання в своєму університеті.

«Наприклад студент вчився в Херсонському університеті на 2 курсі на певній спеціальності і він хоче продовжувати бути студентом цього університету, він звертається в наш університет, заповнює реєстраційну форму, відвідує по тій спеціальності наш університет, ходить на пари, отримує оцінки. Потім, коли ситуація стабілізується, він з цим багажем знань продовжить навчання в своєму університеті. Це називається внутрішня академічна мобільність»,- пояснює Едуард Лапковський.

Якщо студент хоче перевестися, то це традиційне переведення по спеціальності, або ж переведення на іншу спеціальність за умови якщо академрізниця не більше 10 предметів.

«Якщо академрізниця більша є така форма вступу, яка називається «Для тих здобувачів освіти, які упродовж року успішно виконали навчальний план і хочуть здобути іншу освіту у будь-якому університеті» (по-старому друга вища освіта). Вони представляють мотиваційний лист і здають в університеті внутрішній вступний іспит – це українська мова, математика, або історія України, залежно від спеціальності»,- каже секретар.

Що стосується вартості навчання, то за словами Едуарда Лапковського, в університеті існує внутрішнє правило: ціна за навчання збільшується на наступний рік виключно на рівень офіційного показника інфляції. Тобто, якщо інфляція 7% то відповідно ціна збільшується на 7%. Жодних інших збільшень не існує. Також студенти ПНУ мають можливість отримати різні стипендії від міжнародних фондів і організацій, деякі з яких сягають 1000 доларів США, або навчатися за програмами подвійних дипломів із відомими закордонними університетами.

За матеріалами сайту Бліц-інфо