Науковці-музикознавці виступили на міжнародній конференції в Чехії

Традиційна музикознавча конференція «Janáčkiana», присвячена класику чеської музики Леошу Яначеку, відбулася днями в Остравському університеті (Острава, Чехія). У ній взяли участь вчені з Чехії, Словаччини, Швейцарії та України. Конференція має давні історичні традиції, проводиться з 1977 року. 

Україну на міжнародній конференції представив Прикарпатський університет імені Василя Стефаника, зокрема докторка мистецтвознавства, професорка, завідувачка кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв Віолетта Дутчак та аспіранти кафедри спеціальності «Музичне мистецтво» – Марія Мартинюк та Петро Стрижиборода.

У межах програми заходу професорка Віолетта Дутчак на секції «Леош Яначек – класик музики ХХ ст.» запропонувала колегам порівняльне дослідження творчості й діяльності Леоша Яначека та українського композитора і фольклориста Миколи Лисенка, 180-річний ювілей якого відзначається цьогоріч. Основними критеріями дослідження стали діяльнісні спрямування обох композиторів у формуванні національних музичних традицій, жанрово-тематичний спектр творчості та стильовий контекст епохи.

Аспіранти нашого університету свої доповіді презентували на секції «Історія і сучасність музичної педагогіки – особистості, інституції, тренди». Зокрема, Марія Мартинюк представила для зарубіжних колег своє дослідження історичних, методичних і репертуарних традицій ансамблевого співу в українських освітніх інституціях. Серед її відеоприкладів прозвучали і записи унікального колективу, що вже понад 50 років функціонує у Прикарпатському університеті – жіночого вокального ансамблю «Росинка» під керівництвом професорки Христини Михайлюк. Аспірант Петро Стрижиборода у своєму виступі здійснив аналіз індивідуального виконавського стилю відомого сучасного чеського гітариста українського походження Штепана Рака, основою яких стали безпосередні спілкування з митцем та його концертні виступи, багато з яких сьогодні також присвячені його батьківщині Україні (зокрема фантазії-імпровізації на українські теми).

Дослідження наших науковців викликали зацікавлення і активне обговорення. Всі доповіді увійдуть до міжнародного рецензованого видання.