Близько трьох тисяч першокурсників поповнили лави Прикарпатського університету

З початком навчального року в університеті відбувся традиційний захід – Посвята першокурсників у студенти. 

У надзвичайно складний, відповідальний для нашої країни час коли в Україні триває війна проти російського агресора, дякуючи нашим захисникам і захисницям, вдалося провести належно цьогорічну вступну кампанію. Чимало випускників нині стали студентами вітчизняних закладів вищої освіти. Зокрема, лави Прикарпатського цьогоріч поповнили близько трьох тисяч молодих людей, які вступили на навчання на денну та заочну форми освітнього рівня «бакалавр».

Традиційно святкова академія з нагоди посвяти першокурсників у студенти розпочалася з Божественної Літургії за благословення. На урочистому богослужінні, яке провів отець Микола Шиманський парафії Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ, були присутні ректор університету Ігор Цепенда, представники ректорату, викладачі та працівники, першокурсники та їх батьки.

«Ваша праця, дороге студентство, це є навчання, здобуття знань та вмінь, в першу чергу для того, щоби ваше навчання було направлене на славу Божу, для добра народу і нашої України», – звернувся до першокурсників отець Микола Шиманський.  

Ректор Ігор Цепенда подякував священикам за багаторічну духовну підтримку університету та вручив отцеві Миколі Шиманському для церковної бібліотеки наукове видання викладачів ПНУ.

Далі основна частина заходу пройшла в Актовій залі. На урочисті заходи прийшли студенти-першокурсники, їх батьки, представники ректорату та професорсько-викладацького складу, працівники університету та почесні гості – голова Івано-Франківської обласної ради, випускник Прикарпатського університету Олександр Сич, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук.

« З приємністю вітаю у стінах університету наших першокурсників. Ви засвідчили про те, що ви любите Україну, що ви хочете вчитися і здобувати знання заради України. Я пишаюся вами. Переконаний, що саме ви у найближчі роки, після завершення університету, будете тими лідерами, котрі виведуть Україну на нові обрії», – зазначив ректор, звертаючись до першокурсників.

З цим особливим моментом у житті наших першокурсників також привітали почесні гості. Вони побажали молодим людям натхнення у навчанні, творчого оптимізму, нових звершень та впевненості у власних силах.

«Дорогі першокурсники! Ви сьогодні насправді вступаєте у найкращий період свого життя. Нехай воно буде сповнене повнотою всього того чим є студентське життя – збагачення знаннями, життєвим досвідом, новим мисленням. Після війни Україна буде іншою. Якою вона буде це залежить від вас. Тому Україні вкрай потрібні ваші знанням, ваша енергія, ваш креатив, ваш новий спосіб мислення. Ми обов’язково переможемо!», – звернувся у вітальному слові до першокурсників Олександр Сич.

Під час заходу присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять студента університету, Героя Небесної Сотні, Героя України Романа Гурика, котрий загинув в 2014 році під час протистояння на Євромайдані. Студенти поклали квіти до Обеліску, присвяченому студентам і викладачам, які загинули у боротьбі за незалежність України. 

Першокурсники виголосили «Клятву студента Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника» та виконали студентський гімн “Gaudeamus”. Традиційно, у присутності усієї святкової аудиторії, ректор вручив першокурсникам, котрі посіли найвищі сходинки конкурсного рейтингу у вступній кампанії, головний документ студента – залікову книжку.

Як проходили урочисті заходи детальніше можна переглянути тут:

https://www.facebook.com/PNUVS/videos/640200530775999

  • Посвята першокурсників у студенти.