В університеті презентували колекцію видань «Кобзарів»

У День української писемності та мови й дня вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця в Прикарпатському університеті відбулася презентація унікальної приватної колекції збірок «Кобзарів». Її представив викладачам та студентам ПНУ один із колекціонерів, відомий громадський діяч, депутат Івано-Франківської обласної ради Роман Ткач. 

Як зазначив власник колекції це перша така презентація для академічної спільноти.

“У теперішні часи, як на мене, говорити про Шевченка, про його Кобзарів дуже актуально. У цій війні, окрім танків та автоматів, нас тримає дух Тараса, дух українства, дух цієї землі. Кобзарів у моїй колекції є близько трьохсот, частину з яких я називаю військові Кобзарі, бо вони видавалися у різні часи під час світових війн», – зазначив Роман Ткач.

Під час презентації власник колекції розповів про те, як вона створювалася та продемонстрував деякі зі збірок. За словами Романа Ткача, світ “Кобзаря” – унікальний, захоплюючий, але й трагічний, так само, як доля Шевченка. Найбільш дорогоцінна, у якій йдеться про життєве видання Кобзаря 1860 року. Також Роман Ткач зауважив, що «Кобзар» Шевченка рецензувався усіма режимами. В контексті останнього він показав збірку «Кобзар» 1950 року видання, в яку з певних причин не ввійшли ще 17 творів Шевченка, а весь текст в книжці нерозбірливий, щоб не можна було взагалі прочитати. Також Роман Ткач показав учасникам зустрічі портрет Тараса Шевченка, який був невідомий до 90-х років.

Своєю чергою вчителька української мови Ямницького ліцею Ямницької сільської ради, випускниця ПНУ Оксана Рябініна прочитала один із творів Тараса Шевченка.

На завершення презентації власник унікальної колекції «Кобзарів» Роман Ткач передав ректору університету Ігореві Цепенді у фонд Наукової бібліотеки ПНУ нове повне видання поезій та поетичних творів Тараса Шевченка “Кобзар”, в оформленні якого використано малюнки видатного українського художника Амвросія Ждахи.

  • В університеті презентували колекцію видань «Кобзарів»