Ми сьогодні об’єднані в тому, щоб через мову розбудовувати нашу державу

Сьогодні, в День української писемності та мови, у Прикарпатському національному університеті традиційно писали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Цьогоріч це був ХХII диктант. За умов сьогодення мовний флешмоб пройшов в університеті у змішаному форматі. Близько півтори сотні охочих – це представники ректорату, професорсько-викладацького складу, працівники та студенти – зібралися в лекційній аудиторії, інші ж мали можливість приєднатися в режимі онлайн за допомогою університетської хмарної платформи pu.webex.com як зі своїх робочих кабінетів, аудиторій, так і з дому.  

Організаторами заходу в університеті виступили викладачі кафедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету професорка Ольга Деркачова та доцентка Лариса Наконечна.

XXII Всеукраїнський радіодиктант національної єдності разом з Прикарпатським писали народна депутатка України, випускниця ПНУ Оксана Савчук, відомий громадський діяч, депутат Івано-Франківської обласної ради Роман Ткач, директор-художній керівник Івано-Франківського національного академічного обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка, член Наглядової ради ПНУ Ростислав Держипільський,  директор ІФРЦОЯО Богдан Томенчук, директорка Івано-Франківської ОУНБ ім.І.Франка Людмила Бабій, перший проректор Херсонського державного університету Сергій Омельчук, журналісти.

“Як засвідчують історичні події, мова відіграє ключове значення. Навколо неї відбуваються не тільки культурологічні процеси, а й об’єднання нації. Чим сильніше у нас буде розуміння того, що мова означає для українців, тим сильніша буде нація. Ми сьогодні об’єднані в тому, щоб через мову розбудовувати нашу державу”, – зазначив ректор Ігор Цепенда.

Він також підкреслив, що в ПНУ з 2016 року вже стало доброю традицією для університетської спільноти писати радіодиктант разом. 

” Цей диктант єдності він завжди єднав різні покоління українців, а також тих, хто за межами своєї країни. Зараз така об’єднавча місія ще важливіша, тому що дуже багато українців за кордоном і це можливість відчути єдність з тими, хто не поруч з вами. Диктант єдності це не тільки про те, щоб себе перевірити, а,  перш за все, нагадати собі хто я і звідки родом. Потрібно розуміти, що нам варто об’єднуватися, гуртуватися “, – наголосила професорка Ольга Деркачова.

Тема цьогорічного  радіодиктанту “Твій дім». Авторка тексту – українська письменниця та режисерка ПЕН Ірина Цілик. Читала текст народна артистка України Ада Роговцева.

Для надсилання диктанту на перевірку є рівно доба, до 11:00 10 листопада. Надсилати паперовий лист потрібно за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001.  Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше 10 листопада. Сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 10 листопада на адресу rd@suspilne.media або через електронну форму для отримання робіт.

Якщо ви хочете перевірити свій диктант самостійно: 11 листопада об 11:00 текст Радіодиктанту буде оприлюднено на сайтах «Українського радіо» та Суспільного

  • Всеукраїнський радіодиктант національної єдності