Херсонські колеги відзначили звільнення рідного міста і ювілей університету

Дві важливі і пам’ятні дати сьогодні відзначили наші херсонські колеги у стінах Прикарпатського університету. Перша, найочікуваніша, це – звільнення Херсона від російських окупантів. Друга, історична, – це – 105-річчя з дня заснування Херсонського державного університету. Останній було приурочене урочисте спільне засідання конференції трудового колективу та вченої ради Херсонського державного університету. Захід проходив у змішаному форматі.

У святковій академії взяли участь ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський, проректори ХДУ, представники професорсько-викладацького складу та студентства. Серед запрошених гостей – ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда. Низка представників академічної спільноти Херсонського державного університету приєдналася до святкового заходу онлайн. Також у форматі віртуальної зустрічі до заходу долучився, зокрема, генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН України Олег Шаров, керівництво області, партнери, випускники та студенти ХДУ.

“У нас сьогодні подвійне свято, 105-річчя нашого університету і найголовніше – це звільнення нашого рідного Херсону. Я радий, що ми змогли головне – зберегти наше надбання, а також наших студентів та викладачів. У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника, де зараз перебуває Херсонський державний університет, ми зустріли справжніх друзів. Велика подяка за те, що радо нас прийняли. З цього можна зрозуміти тільки одне – від півдня до півночі, від заходу до сходу, Україна – єдина», – зазначив ректор ХДУ Олександр Співаковський.

Зі словами вдячності за підтримку та допомогу він також звернувся особисто до ректора ПНУ Ігоря Цепенди та вручив відомчу нагороду Херсонського державного університету – пам’ятну золоту медаль.

” Коли ми розпочинали наше знайомство, то два наших трудових колективи прийняли спільне рішення. Херсонський державний університет прийняв рішення переїхати до нас, а ми з радістю прийняли вас у нас! Це дійсно доленосне рішення, адже у такі складні та непрості часи для України ми щиро хотіли бути всі разом. Перебування Херсонського державного університету у стінах Прикарпатського національного університету – це підтвердження солідарності освітян України. Адже нині, в умовах повномасштабної війни, багато закладів вищої освіти сьогодні знайшли прихисток у своїх друзі. Ми, в першу чергу, створили належні умови для того, щоби ХДУ достатньо швидко зміг на новому місці розгорнути свою навчально-наукову роботу. Я особисто завдячую долі, що познайомився з кожним із Херсонського державного університету, адже ви надзвичайні люди, які є елітою українського народу. Я хочу побажати всім вам, щоб це було останнє ваше свято за межами Херсону, бо ви заслуговуєте на те, щоб найкращі роки вас очікували попереду, тому що ви є взірцем всієї України і не тільки!», – наголосив у вітальному слові ректор ПНУ Ігор Цепенда.

У межах програми відзначення 105-ї річниці з дня заснування Херсонського державного університету зі словами привітань до колективу ХДУ звернулося керівництво Херсонської області, представники відомства, партнери із–за кордону, випускники та студенти. Традиційно, з нагоди чергової річниці, відомчими нагородами відзначили кращих працівників ХДУ.

  • Херсонські колеги відзначили ювілей університету