Юристи університету обмінялись науковим та практичним досвідом з польськими колегами

14-18 листопада делегація Навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на чолі з професором кафедри політики боротьби зі злочинністю та кримінального права, д.ю.н. Ігорем Медицьким відвідала Академію юстиції у Республіці Польща (м. Варшава, м. Каліш). До її складу увійшли завідувачка кафедри судочинства, проф., д.ю.н. Юлія Кернякевич-Танасійчук, професорка кафедри цивільного права, д.ю.н. Ольга Зозуляк, доцентка кафедри політики у сфері боротьби зі злочинністю та кримінального права, к.ю.н. Вікторія Шпіляревич, асистентка кафедри судочинства, доктор філософії Наталія Башурин, а також сімнадцять студенток освітніх програм «Міжнародне та європейське право» і «Право».

Візит відбувся у рамках підписаного 28 травня 2022 року договору про співпрацю між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Академією юстиції і мав на меті наукову, навчальну та культурну інтеграцію науково-педагогічного складу та студентства Університету з польськими колегами.

Перші два дні робочого візиту делегація науково-педагогічних працівників Навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у супроводі представника приймаючої сторони з питань міжнародної співпраці Юрека Чесельського провела у головному підрозділі Академії юстиції у м. Варшава, де відбулася перша робоча зустріч із польськими колегами та партнерами за спільними науковими проєктами, зокрема, – з проректором Академії юстиції з навчальної роботи, професором, доктором філософії Якубом Чарковським, уповноваженим з питань науки Академії юстиції, професором, доктором наук Мацеєм Танашем, директором Інституту прикладної пенітенціаристики, доктором філософії Маріушем Куриловічем та іншими. Під час зустрічі було оголошено склад робочих груп для реалізації спільних наукових проєктів, а також визначено ключові напрямки, за якими вони здійснюватимуться, а саме: «Соціально-правовий феномен колабораційної діяльності: стан, оцінка, відповідальність»; «Завдання пенітенціарної служби у сфері захисту суспільства від злочинців у світлі думок пенітенціарного персоналу Республіки Польща та України: порівняльне дослідження»; «Забезпечення безпеки цивільного населення в Україні в період збройного конфлікту»; «Новітні методи навчання юристів. Дистанційна освіта в умовах воєнних конфліктів».

Також представники Навчально-наукового юридичного інституту були запрошені на урочисте вручення нагород працівникам пенітенціарної служби заступником міністра юстиції Республіки Польща, доктором Марціном Романовським та ректором Академії юстиції, генералом, доктором Марціном Стшелецом з нагоди Дня національної незалежності Республіки Польща.

Окрім того, делегація, включно зі студентами, взяла участь у панельній дискусії на тему «Закон і верховенство права: між онтологією та антропологією феномену», на якій виступили проректор з питань розвитку Академії юстиції, доктор філософії Міхал Сопінський, доктор наук Анджей Корчак, доктор наук Єджей Кондек. Захід видався актуальним і корисним, у процесі дискусії доповідачів та представників Навчально-наукового юридичного інституту було напрацьовано спільне сучасне розуміння та значення ключового принципу верховенства права в правових системах Республіки Польща, України та ЄС загалом.

Останні два дні представники інституту провели у студентському кампусі Академії юстиції у м. Каліш, де живуть, навчаються, тренуються та практикуються студенти, більшість з яких є майбутніми працівниками пенітенціарної служби у Республіці Польща. Тут відбулася зустріч з проректором з питань роботи зі студентами Академії юстиції, полковником Лешеком Колтуном, а також зі спеціалістом Інституту наук про безпеку, полковником Робертом Новацкі. Зокрема, пан Роберт Новацкі провів для усіх представників української делегації екскурсію до колишньої Виправної колонії у м. Каліш, котру було засновано ще у 1846 році, а завершила вона своє функціонування у 2015 році і перейшла під управління Академії юстиції. Згодом делегація мала нагоду ознайомитися з територією студентського кампусу, відвідати приміщення для практичних занять студентів, котрі імітовані під справжню в’язницю, полігон, стрільбище, спортзали тощо.

Також проректор з навчальної роботи Академії юстиції, професор, доктор філософії Якуб Чарковський презентував доповідь про досвід запровадження дистанційного навчання в умовах пандемії Covid-19, а його колеги про демонтували систему дистанційного навчання Академії юстиції. У свою чергу студентська частина української делегації мала нагоду поспілкуватися з польськими колегами, обмінятися досвідом навчання, наукових і практичних можливостей, міжнародних стажувань.

Тож робочий візит представників Навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника до Академії юстиції у Республіці Польща сприяв встановленню більш тісного контакту між сторонами, здійсненню обміну науковим та практичним досвідом, а також визначенню чітких напрямків спільної праці на найближчий час.