Студенти-журналісти на батьківщині Стефаника презентували книжку «Голос із Русова»

У роковини патрона Прикарпатського національного університету Василя Стефаника на його батьківщині, у селі Русів Снятинського району, студенти та викладачі кафедри журналістики презентували нове друковане видання «Голос із Русова».

На заході були присутні родина Василя Стефаника, Олеся Стефаник та Василь Стефаник, влада і мешканці Снятинської територіальної громади, викладачі та студенти ПНУ, науковці та краєзнавці. До організації презентації долучилася у селі Русів директорка Русівського літературно-меморіального музею Василя Стефаника — Ольга Ленько разом з колективом музею. 

«Сьогодні у день смерті Стефаника ми символічно зібралися у Русові, щоб вшанувати його пам’ять та згадати про творчість завдяки виданню, що вийшло у рамках нашого видавничого студентського проєкту «Поміж текстом». «Голос із Русова» – це перша такого роду книжка студентів-журналістів Прикарпатського університету про велику постать. Хочу подякувати ректору Ігорю Цепенді за величезне сприяння, допомогу та поради, які використали на практиці наші студенти під час реалізації книги”, – наголосила у вітальному слові завідувачка кафедри журналістики Ганна Марчук.

Мета видавничого проєкту – на практиці удосконалити вміння студентів формувати, редагувати та укладати свої матеріали. Видання адресоване викладачам, учням, студентам навчальних закладів, журналістам, державним діячам, а також усім, кого цікавлять життя і творчість Василя Стефаника.

Старша викладачка кафедри Галина Пристай, яка є редактором та упорядником книги розповіла, що видання формувалося впродовж року. У 6 розділах зібрано 36 інтерв’ю та коментарів. «Дякую родині Василя Стефаника за те, що сьогодні розділяєте з нами цей день, який є справді важливим задля популяризації творчості нашого письменника, а також викладачам і студентам, які зробили велику справу. Тому що це те, що ми лишаємо після себе, і такого роду доробок є однією з місій журналістів. Завдяки ньому сучасники та майбутні покоління зможуть доторкнутися до душі патрона ще ближче, а саме через живі сторінки книги «Голос із Русова»», – зазначила Галина Пристай.

Книга почала свою реалізацію ще 14 травня 2021 року, тоді студенти-журналісти Прикарпатського взяли участь у Міжнародному науковому конгресі «Василь Стефаник і світова культура» у Русові, який був присвячений 150-річчю від дня народження письменника. Там вони мали змогу поспілкуватися з родичами, односельчанами новеліста, науковцями та багатьма іншими учасниками заходу. Кожен поділився своїми спостереженнями й роздумами про митця. Беручи інтерв’ю у гостей конгресу, студенти хотіли довести, що Стефаникова творчість – це не лише «коротко і страшно».

Запропоновані у книжці інтерв’ю з мешканцями і гостями села Русова та їх коментарі, записані в день відзначення 150-річчя Василя Стефаника студентами спеціальності «Журналістика» Факультету філології, є унікальними у своїй оригінальності та, без сумніву, матимуть велике значення для прийдешніх поколінь. Також у видання додано студентські художні роздуми про особистість і творчість Великого земляка. Інтерв’ю та коментарі представлено за абеткою прізвищ. Видання супроводжують авторські фотографії.

Спецвипуск книжки «Голос з Русова» профінансований та видрукуваний накладом 300 примірників за сприяння і підтримки розвитку студентського видавничого проєкту «Поміж текстом» ректором Прикарпатського університету Ігорем Цепендою.

  • Голос із Русова