На факультеті філології відбулося традиційне благодійне вертепне дійство

Стало вже доброю традицією у часі новорічно-різдвяних свят організовувати на Факультеті філології нашого університету вертепне дійство. Багатовікова історія вертепної драми зазнавала розквіту і занепаду, періодів всенародної підтримки та ідеологічних заборон, але завжди вертеп був своєрідним маркером національної ідентичності, показником ментальної єдності українства, реагував на злободенні проблеми екзистенційного самовизначення нашого народу і на пошук гармонії між мікро- і макро- космічними світами окремої людини.

Як специфічний жанр вертепна драма поєднує у собі ознаки літературного твору й усної народної творчості, драми й епосу, категорій високого і низького, комічного і трагічного, сакрального і профанного. Тож факультетська вертепна традиція покликана передусім зберегти й оновити новими барвами й інтонаціями традицію народну. Цьогорічний вертеп – це й відповідь новітньому московському іроду на його спроби занурити людство у пітьму й холод «руського міра», на його маніакальне бажання відбирати у матерів дітей і вбивати у людей віру в добро, любов і справедливість.

Наш вертеп – це форма нашого спротиву зовнішній агресії та внутрішньому колаборанству, це пошанівок Воїнам Світла і данина пам’яті полеглим Героям. Наш вертеп – це незгасиме світло Вифлеємської Зорі і тепло Божої опіки над нами.

Цьогорічний вертеп – це торжество українського духу і спротиву на одному окремо взятому Факультеті філології, інтегрованому в культурне життя всієї нескореної нації. Це єдність викладачів і здобувачів, нинішніх студентів і вже дипломованих магістрів, філологів і журналістів, майбутніх і теперішніх вчителів, викладачів, медійників і науковців. А ще – це свято самовираження креативної творчої особистості у процесі артистичного втілення образів біблійних і світських персонажів.